15.03.2023, 18:15

"Скажи спасибі дядькові Володьці, завдяки якому в мене немає дому": 22-річному рубіжанину в РФ загрожує 7 років колонії за коментарі в Telegram

Ольга Ранська | Всі новини автора
статья о фейках

22-річного біженця з Рубіжного, який утік в РФ під час боїв за місто, затримали за коментарі у Телеграмі про те, що Росія напала та знищує Україну.

Молодій людині звинувачують у пропаганді або закликах до тероризму. Йому загрожує до 7 років позбавлення волі, передає Час Пік із посиланням на ТГ-канал "]]>Астра]]>".

Як повідомляє джерело, кримінальну справу за ч. 2 ст. 205.2 КК РФ ("Публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, публічне виправдання тероризму або пропаганда тероризму з використанням мережі Інтернет", до 7 років позбавлення волі) 2 березня 2023 року порушили проти 22-річного громадянина України Прохора Нейжмакова.

Ще у 2021 році хлопець був студентом Першотравневого індустріально-педагогічного професійного коледжу в Рубіжному. У березні 2022 року, коли в місті йшли активні бойові дії, Прохор виїхав до Росії, де на той момент у Володимирській області на нього чекали мама та старший брат. Чоловікові було видане свідоцтво про надання тимчасового притулку на території РФ.

У березні 2023 року Прохора затримали у місті Володимирі, де він тимчасово проживав. За версією російського слідства, 8 листопада 2022 року хлопець нібито у ТГ-чаті "Володимирська банда" розмістив наступні коментарі:

"Я кажу, що в Росії імперські замашки ... вічно вони когось зжерти хочуть",

"Просто знищуєте мою країну",

"Скільки вбитих чоловіків та братів у зв'язку з цими конфліктами, якби ви не лізли в Україну, все було б нормально, були б сусідами",

"Скажи спасибі дядькові Володьці, завдяки якому у мене немає дому, освіти та всього іншого",

"З Путіним ми домовлятися не будемо... скидайте його і тоді вперед".

Хто доніс на молоду людину і що це був за чат - невідомо, оскільки спільноти з такою назвою журналісти не знайшли.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк