10.09.2023, 07:59

В Україні не має бути "обмежено придатних" до військової служби - Лубинець

Уполномоченный Верховной Рады Украины по правам человека Дмитрий Лубинец

В Україні пропонують прибрати термін "обмежено придатний" до військової служби. Громадянин України може бути або придатним для виконання військової служби, або непридатним.

В Україні хочуть прибрати категорію "обмежено придатний" до військової служби через корупційні ризики. Про це в ефірі національного телемарафону сказав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, повідомляє "Час Пік".

Він зазначив, що до кінця вересня в Україні будуть перевірені усі військово-лікувальні комісії. Але вже зараз можна казати, що є багато зловживань. Особливо, коли йдеться про деякі рішення комісії щодо надання статусу "обмежено придатний".

За його словами, в Україні часто фіксуються випадки, коли здорові чоловіки потрапляють у категорію "непридатний", водночас людей з очевидними і довготривалими проблемами зі здоров’ям відносять до категорії "обмежено придатний".

Дмитро Лубінець на засіданні Ради національної безпеки та оборони дав рекомендації врегулювати це питання.

"Рішення таке, що потрібно прибрати це "обмежено придатний". Громадянин має бути або придатний до виконання військової служби або не придатний. Якщо в силу свого здоров’я людина не придатна до виконання бойових задач з автоматом в руках прямо на передовій і в нього є, наприклад, проблеми з хребтом. Але він може бути в штабі або в складі ракетних військ, може займатись IT військовим напрямком. Тобто все це треба врегулювати", - сказав Лубінець.

Він наголосив, що процедура має проходити максимально прозоро, зрозуміло для українців та цифровізовано. Крім того, до електронних баз повинні мати доступ громадяни, лікарі та інституції, які здійснюють парламентський контроль. Все це, на думку уповноваженого з прав людини, унеможливить корупцію й дозволить дійсно захищати права громадян у разі їх порушення.

Пропонуємо до перегляду:

Презентуємо вам сьомий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений "золотим рукам" та чавунним головам "видатних" науковців країни-агресора, які днями й ночами втілюють у життя "передові технології" розпилу грошей.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк