31.07.2023, 08:03

Вказівка Кремля: В ISW пояснили, чому в російському інфопросторі мовчать про удари по Чонгарському мосту

Удар по Чонгарскому мосту

Кремль дав вказівку російським мілблогерам утримуватися від висвітлення певних тем, зокрема не висвітлювати перебої у роботі критично важливих наземних ліній зв'язку. Це стосується й удару Сил оборони України по Чонгарському мосту.

Відсутність реакції російських військових блогерів на український удар по Чонгарському мосту є помітним переломом у пропаганді про війну в Україні й може свідчити про те, що Кремль наказав утримуватися від висвітлення тем, що стосуються критично важливих ліній зв'язку GLOC. Про це ]]>йдеться ]]>в аналітичному звіті Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Час Пік.

Нагадаємо, 29 липня ЗСУ повідомили про успішний удар по Чонгарському мосту на трасі М-18 (Джанкой-Мелітополь) між окупованим Кримом та окупованою територією Херсонської області.

Гауляйтер окупованої Херсонщини Володимир Сальдо заявив, що російські війська нібито перехопили 12 українських крилатих ракет Strom Shadow, націлених на міст, а сам міст не постраждав.

Аналітики ISW зазначили, що не спостерігали жодної дискусії російських військових блогерів щодо удару ЗСУ по Чонгарському мосту. Хоча на український удар по мосту через Чонгар 22 червня російські військові блогери відреагували масовим обуренням та занепокоєнням.

Як зазначили експерти ISW, Чонгарський міст є помітним вузьким місцем вздовж важливої російської наземної лінії зв'язку і дуже малоймовірно, що російські військові блогери добровільно проігнорували б успішний чи невдалий український удар по мосту.

"Деякі російські блогери можуть формувати своє висвітлення війни в Україні більш сприятливо для кремлівських наративів, побоюючись покарання Кремля після видалення відомих критичних голосів у російському інформаційному просторі, зокрема провоєнного критика Ігоря Гіркіна та фінансиста групи "Вагнер" Євгена Пригожина.

Однак загальний страх перед покаранням з боку Кремля навряд чи призвів би до такої майже повсюдної відсутності висвітлення драматичної події, і ймовірніше, що ця відсутність висвітлення викликана конкретною директивою Кремля не висвітлювати збої в критичних GLOC", - йдеться у звіті ISW.

Пропонуємо до перегляду:

Презентуємо вам шостий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений болючим іміджевим втратам країни-окупанта. Крейсер “Москва”, газопровід “Північний потік”, Кримський міст… Далі буде!

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк