24.07.2023, 07:57

ЮНЕСКО направить до Одеси місію для проведення попередньої оцінки збитків, завданих російськими ударами

ЮНЕСКО направит в Одессу миссию для проведения предварительной оценки ущерба

ЮНЕСКО планує найближчим часом направити до Одеси місію, яка проведе попередню оцінку збитків, завданих внаслідок російських ракетних атак на місто.

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) засудила ракетну атаку росіян на історичний центр Одеси та найближчим часом направить до міста місію для проведення попередньої оцінки збитків. Про це ]]>повідомляється ]]>на сайті організації, передає Час Пік.

"ЮНЕСКО глибоко стривожена і найрішучішим чином засуджує зухвалий напад, скоєний російськими військами, внаслідок якого було завдано ударів по кількох культурних об'єктах у центрі Одеси, де розташований об'єкт Світової спадщини "Історичний центр Одеси".

Це обурливе руйнування знаменує собою ескалацію насильства проти культурної спадщини України. Я рішуче засуджую цей напад на культуру і закликаю Російську Федерацію вжити конструктивних заходів щодо виконання своїх зобов'язань відповідно до міжнародного права, зокрема Гаазької конвенції 1954 року про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту і Конвенції 1972 року про всесвітню спадщину", - заявила генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азулай.

Зазначається, що ЮНЕСКО продовжить взаємодію з керівниками об'єктів всесвітньої спадщини, місцевою та національною владою для виявлення невідкладних потреб у допомозі.

Найближчими днями ЮНЕСКО направить до Одеси місію для проведення попередньої оцінки збитків.

"Ці напади суперечать недавнім заявам російської влади про запобіжні заходи, яких ужито для збереження об'єктів всесвітньої спадщини на території України, включно із їхніми буферними зонами. Навмисне руйнування культурних об'єктів може бути прирівняно до воєнного злочину", - йдеться в заяві ЮНЕСКО.

Нагадаємо, понад 50 об'єктів у центрі Одеси потрапили до списку культурної спадщини ЮНЕСКО у січні 2023 року. Після ракетної атаки РФ у ніч на 23 липня пошкоджено понад два десятки пам'яток архітектури, зокрема Спасо-Преображенський кафедральний собор.

Пропонуємо до перегляду:

Презентуємо вам п’ятий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений неадекватності хворої влади однієї неназваної країни та її наслідкам.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк