08.07.2023, 16:33

Португалія підтримала вступ України до НАТО: деталі декларації

Альона Тихоненко | Всі новини автора
Португалія та Україна

Сьогодні, 8 липня, Президент України та Прем’єр-міністр Португальської Республіки ухвалили декларацію, згідно з якою Португалія стала 23-ю країною, яка підтримала вступ України до НАТО.

Про це ]]>йдеться]]> на сайті Офісу президента, передає Час Пік.

Згідно з документом, Португальська Республіка високо оцінює внесок України в безпеку Альянсу та за його межами, тому підтримуватиме Україну, доки це буде потрібно:

"Португальська Республіка продовжуватиме надавати політичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно, – індивідуально та шляхом міжнародного співробітництва в Європейському Союзі, НАТО, ООН та в інших форматах", — йдеться у декларації.

Зазначається, що Португалія зробила значний внесок для зміцнення обороноздатності України, країна бере активну участь в заходах Євроатлантичного Союзу та ЄС щодо підготовки українських військових. 

"Україна та Португальська Республіка погоджуються з необхідністю посилити колективний тиск на Росію шляхом подальших санкцій, щоб послабити здатність Росії продовжувати незаконну загарбницьку війну. Зусилля щодо забезпечення ефективного впровадження санкцій, запобігання та протидії обходу санкцій у третіх країнах і з боку третіх країн мають бути посилені", — зазначається у повідомленні.

Також у декларації йдеться про те, що Португалія готова допомагати відновлювати та відбудовувати Україну після війни. У межах НАТО Республіка продовжує підтримувати Україну, зокрема через Комплексний пакет допомоги НАТО.

Португалія підтримує те, що Україна має стати членом НАТО, коли будуть відповідні умови. Усі питання будуть обговорювати на саміті НАТО, який пройде у Вільнюсі в липні цього року. 

Нагадаємо, що перед цим ідею вступу України в Альянсі підтримала Болгарія, а Президент Туреччини заявив, що Україна заслуговує на членство в НАТО.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться прем'єру четвертого епізоду анімаційного серіалу "Хробаки", який присвячено річниці визволення острова Зміїний, а також іншим вдалим “перегрупуванням”, “передислокаціям” та “жестам доброї волі” російських загарбників.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також: Зеленський закликав Грузію передати Україні Саакашвілі: деталі

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк