09.05.2023, 08:17

Путін намагається використати парад 9 травня для демонстрації свого впливу в Центральній Азії - ISW

Путин пытается использовать парад 9 мая для демонстрации своего влияния в Центральной Азии - ISW

Президент РФ Володимир Путін намагається використати парад Перемоги у Москві, щоб продемонструвати подальший вплив Росії в Центральній Азії.

Путін має намір використати парад 9 травня для демонстрації свого впливу на країни Центральної Азії. Про це ]]>йдеться]]> в аналітичному звіті Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Час Пік.

За даними російських ЗМІ, на святкуванні Дня Перемоги в Москві у 2023 році будуть присутні:

  • президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв,
  • президент Киргизстану Садир Джапаров,
  • президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв,
  • президент Таджикистану Емомалі Рахмон, 
  • президент Білорусі Олександр Лукашенко,
  • президент Вірменії Нікол Пашинян.

Російські ЗМІ повідомили про візит до Москви Токаєва, Мірзійоєва та Рахмона 8 травня всього за день до параду Перемоги. Повідомлялося, що Путін також запросив президента Туркменістану Сердара Бердимухамедова, але він не підтвердив свою присутність.

"Жоден іноземний лідер не був присутній на святкуванні Дня Перемоги в Москві у 2022 році, а Казахстан, Киргизстан та Узбекистан не проводили парадів на честь Дня Перемоги 2022 року, при цьому деякі послалися на ризик для здоров'я через пандемію коронавірусу.

Запізніле оголошення про участь лідерів країн Центральної Азії, ймовірно, свідчить про їхнє небажання демонструвати пряму та публічну підтримку війни, незважаючи на спроби Кремля проектувати силу", - йдеться у звіті ISW.

Зазначимо, 9 травня у Москві пройде військовий парад, присвячений 78-річчю Великої Перемоги. Як заявив речник президента РФ Дмитро Пєсков, цього року Росія не готувала спеціальні запрошення лідерам країн, оскільки "дата не кругла".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк