26.04.2023, 23:05

Про що Зеленський говорив з президентом Китаю по телефону: головні заяви

зеленский и си цзыньпин

У середу, 26 квітня, президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з китайським лідером Си Цзіньпіном вперше з початку війни.

Як зазначили в ]]>Офісі президента]]>, розмова стосувалася зміцнення українсько-китайського партнерства, а також шляхів вирішення збройного конфлікту, який розв'язала РФ в Україні, передає Час Пік.

За даними ]]>Китайського центрального телебачення]]>, президент Китаю підтвердив, що взаємна повага до суверенітету та територіальної цілісності є політичною основою відносин Пекіна та Києва. Він пообіцяв направити в Україну спеціального представника уряду Китаю у справах Євразії "для проведення поглибленого спілкування з усіма сторонами щодо політичного врегулювання української кризи".

Сі заявив, що діалог та переговори - єдиний можливий вихід, а в ядерній війні немає переможців.

"При вирішенні ядерної проблеми всі зацікавлені сторони повинні зберігати спокій і стриманість, по-справжньому зосередитися на майбутньому та долі себе і всього людства та спільно управляти кризою та контролювати її", - сказав глава КНР у ході телефонної розмови.

У свою чергу, Зеленський подякував Сі за гуманітарну допомогу, яку надає Китай, та привітав прагнення китайського лідера до встановлення миру та дипломатичну ініціативу. Президент України "висловив сподівання на відкриття нової глави в українсько-китайських відносинах та спільну роботу з підтримки миру та стабільності у всьому світі".

Читайте також: Експерт назвав умову, за якої Китай може кардинально змінити позицію щодо України

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк