16.02.2022, 12:49

Соціологи розповіли про політичні уподобання українців

Ольга Романец | Всі новини автора
опрос

Станом на першу половину лютого Володимир Зеленський залишається найпопулярнішим потенційним кандидатом у президенти. Водночас партія "Європейська солідарність" користується серед українців більшою підтримкою, ніж партія "Слуга народу".

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, передає Час Пік.

"Станом на 5-13 лютого найбільшу підтримку має партія "європейська солідарність", яку підтримали б 15,5% серед усіх респондентів і 22,9% серед тих, хто збирається голосувати. На другому місці - "Слуга народу", за яку проголосували б 11,1% серед усіх респондентів і 16,4% серед тих, хто визначився з вибором", - йдеться в повідомленні.

Як зазначили соціологи, різниця між партіями перевищує статистичну похибку, тобто формально за популярністю "ЄС" знаходиться на першому місці "Слуга народу" - на другому місці.

Далі в рейтингу розташувалися партії "Батьківщина" (7,8% загальної підтримки і 11,5% серед тих, хто збирається голосувати) і "ОПЗЖ" (відповідно, 6,8% і 10,1%).

Також більше 5% мають партії "Наші" (4,2% і 6,2%)," розумна політика "(3,9% і 5,8%) і "Сила і честь" (3,5% і 5,1%). Решта партій мають нижчу підтримку.

За словами соціологів, при цьому в порівнянні з груднем 2021 року в разі практично всіх партій різниця в рейтингу залишається в межах похибки, тобто статистично значущих змін в політичних уподобаннях українців не відбулося.

"Тільки у випадку партій "Сила і честь" і "Голос" має місце деяке зниження рейтингу. У той же час, якщо в грудні 2021 року різниця між "ЄС" і "слугою народу" була в межах статистичної похибки (тобто формально партії ділили перше місце), то зараз "ЄС" має "чисте" перше місце, а "Слуга народу" - друге місце", - наголошується в дослідженні.

Водночас серед кандидатів у президенти лідерство за популярністю зберігає чинний глава держави.

"Найбільшу підтримку продовжує Володимир Зеленський, за якого проголосували б 19,1% серед усіх респондентів і 25,1% серед тих, хто визначився з вибором. На другому місці - Петро Порошенко з показниками 16,6% серед усіх респондентів і 21,8% серед тих, хто визначився з вибором", - розповіли соціологи.

Різниця між рейтингами політиків перевищує статистичну похибку, підкреслили дослідники.

До трійки лідерів також увійшла Юлія Тимошенко (відповідно 8,9% і 11,8% симпатій). Далі йдуть Юрій Бойко (6,3% і 8,3%), Дмитро Разумков (5,5% і 7,2%), Євген Мураєв (4,9% і 6,5%), Ігор Смешко (4,6% і 6,1%), Володимир Гройсман (3,6% і 4,8%) і Олег Ляшко (3% і 3,9%). Інші кандидати мають нижчу підтримку.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк