21.01.2022, 17:10

У Женеві відбулися переговори Блінкена та Лаврова: головні заяви сторін

лавров и блинкен

У п'ятницю, 21 січня, в Женеві відбулися переговори держсекретаря США Ентоні Блінкена та міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова.

Про те, що обговорювалося під час зустрічі і до чого прийшли сторони - розповість Час Пік за підсумками прес-конференцій, проведених Блінкеном та Лавровим.

Головні тези та заяви Блінкена

Про цілі переговорів

За словами Блінкена, США мали намір зрозуміти, чи готова Росія до дипломатичного вирішення ситуації в Україні.

"Наше завдання було в тому, щоб дізнатися, чи готова РФ вибрати дипломатичний шлях та інші необхідні кроки, щоб деескалувати ситуацію навколо України і вирішити наші протиріччя через дипломатію та діалог... Дискусія з Лавровим була чесною і предметною", - зазначив держсекретар США.

Якщо Росія проявить агресію

Блінкен стверджує, що США жорстко дадуть відповідь на будь-які прояви агресії з боку РФ. Перехід кордону з Україною буде також розцінений як вторгнення.

"Ми дали чітко зрозуміти: якщо будь-які збройні сили РФ перейдуть кордон з Україною, це буде розцінено як нове вторгнення. І Росія отримає швидку, жорстку, єдину відповідь від США і наших союзників та партнерів", - зазначив він.

Щодо майбутнього України

Майбутнє українського народу - не предмет для торгу, який, на думку США та західних партнерів, просто недоречний.

"Я сказав Лаврову, що є певні принципи, які США, а також наші союзники та партнери зобов'язалися захищати: зокрема, право українського народу самому визначати своє майбутнє. І тут немає простору для торгу", - заявив Блінкен.

Про зустріч Байдена та Путіна

Блінкен повідомив, що президент США Джо Байден готовий до переговорів зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Такий контакт можливий, якщо з'явиться необхідність особистого діалогу.

Що запропонував Блінкен?

Держсекретар США вважає, що Росія може вибудувати довіру, однак для цього потрібно посилити контроль за озброєнням і зменшити ризики.

"Я доніс до міністра Лаврова конкретні пункти, що викликають нашу стурбованість, щодо дій РФ, що підривають мир і безпеку, і не тільки в Україні, а і в Європі, і світі в цілому. Я запропонував кілька ідей, як зменшити ризики і підвищити безпеку", - зазначив Блінкен.

Головні тези Лаврова

Щодо "гарантій безпеки"

Лавров заявив, що підсумком зустрічі стала домовленість про те, що США нададуть письмову відповідь на російські вимоги щодо "гарантій безпеки" наступного тижня.

Загрози Україні

Лавров зазначив, що "Росія ніколи не загрожувала Україні".

"Зеленський заявив публічно що якщо хтось відчуває себе росіянином - нехай забирається в Росію. Тому хто кому загрожує і в що загрози можуть вилитися - це велике питання... Ви стверджуєте, що ми збираємося напасти на Україну, хоча ми багато разів говорили, що не збираємося. Ви питаєте чому зараз? А коли не нападати-то нам?", - заявив глава МЗС Росії.

Про визнання "Л/ДНР"

Лавров нагадав, що в лютому 2015 року представники так званих Донецької та Луганської "народних республік" підписами під Мінськими угодами фактично відмовилися від підсумків "референдумів" про незалежність.

"Референдум в Донецькій та Луганській областях серйозно обговорювався на зустрічі нормандського формату, де готувалися Мінські домовленості. І нас просили лідери Франції та Німеччини, щоб ми переконали представників Донецька та Луганська підписатися під ними. Тобто, по суті вони пішли назустріч "нормандській четвірці" і відкликали свої рішення про незалежність, розуміючи, що будуть "від А до Я" виконані Мінські домовленості. Перш за все, надання особливого статусу цим територіям", - сказав Лавров.

Ще одні переговори з Блінкеном

Новий контакт Лаврова та Блінкена планується після того, як США нададуть письмову відповідь на російські "гарантії безпеки". Що стосується переговорів на рівні президентів країн, то російський міністр закликав не забігати вперед.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк