21.01.2022, 09:20

Європарламент ухвалив резолюцію щодо подій у Казахстані

Европарламент принял резолюцию по событиям в Казахстане

Європейський парламент 20 січня більшістю голосів ухвалив резолюцію щодо січневих подій у Казахстані.

Європарламент ]]>прийняв ]]>резолюцію, що засуджує масштабні акти насильства, що послідували за протестами у Казахстані. Текст документа підтримало 589 депутатів (35 проголосували "проти", 47 утрималися при голосуванні), повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

У резолюції з 27 пунктів містяться заклики припинити політично мотивовані переслідування громадян та громадських об'єднань, звільнити затриманих громадян, не перешкоджати мирним зібранням, покласти край безпідставним арештам та тортурам у Казахстані.

Згідно з резолюцією, в Казахстані влада відреагувала на протести, в тому числі мирні, "непропорційним насильством", застосовували "розпливчасті та надмірно широкі" трактування понять "тероризм" та "екстремізм" для обмеження свободи слова і мирного інакомислення, використовували "надмірну, непотрібну і невибіркову силу, в тому числі смертоносну".

У резолюції Європарламенту наказ президента Казахстану Токаєва стріляти без попередження на поразку названо "порушенням міжнародних правових зобов'язань Казахстану поважати та захищати право на життя".

Під час дебатів щодо проєкту резолюції її співавтор депутат Ружа Тун зазначила, що документ "занадто короткий" і "недостатньо детально описує жахливу ситуацію громадян Казахстану".

У прийнятому документі депутати Європарламенту також закликали владу Казахстану до належного міжнародного розслідування злочинів, скоєних проти народу Казахстану та підвищення рівня життя громадян.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк