19.12.2023, 12:22

9 причин, чому електронні книги кращі за паперові

Олег Білоусов | Всі новини автора
електронна книга

У мережі часто можна спостерігати дискусії про перевагу паперових книг над електронними та навпаки. З одного боку, прихильники традиційної паперової книги як аргументи висувають неповторний запах друкованої книги, шелест сторінок, що заспокоює, та гарну обкладинку. З іншого боку, адепти е-книг переконують у наявності під рукою всієї бібліотеки світу, можливості легко шукати текст, адаптуючи його під свої потреби, та можливість користуватися словниками на постійній основі.

Пристрасть людей до традиційних книг природна. Вони були з людиною протягом багатьох століть і, звичайно, не будуть забуті ще довгий час. Електронні книги існують на ринку всього близько п'ятнадцяти років, тому – порівняно з сотнями років читання паперових книг – їх популярність не така вже й велика, і часто загальна поінформованість про електронні книги дещо обмежена. Однак не можна сказати однозначно, що електронні книги незабаром витіснять паперові книги чи навпаки.

Водночас не можна заперечувати те, що людство все частіше користується електронікою. Завдяки цьому набирають популярності й електронні книги – практично будь-який роман, оповідання, наукову, історичну літературу та багато іншого можна читати онлайн або завантажити на будь-який пристрій за посиланням у форматі fb2, epub, pdf.

9 причин, чому електронні все частіше віддають перевагу друкованим книгам

Головний козир електронних книг – це зміст, тому не варто судити про книгу з обкладинки. Через це електронні книги все ж таки мають кілька переваг у порівнянні з традиційними паперовими книгами.

  • Портативність. Е-книги можна читати на різних пристроях, таких як смартфони, планшети чи електронні читалки. Вони легші й компактніші, що дозволяє зберігати багато книг в одному пристрої.
  • Доступність у будь-якому місці та у будь-який час. Завдяки е-книгам можна отримати доступ до своєї збірки книг у будь-якому місці з доступом в інтернет або офлайн, попередньо завантаживши книжки на пристрій. Це особливо зручно під час подорожей.
  • Кількість книг. Один рідер вміщує щонайменше 1000 електронних книжок і більше – залежить від потужності рідера чи кількості ілюстрацій у книжках. Також варто згадати технологію "хмари" – це означає, що ми маємо доступ до книг у "хмарі" за умови підключення до мережі. Якщо пам'ять на рідері закінчиться, можна видалити кілька елементів, а потім завантажити їх знову, коли звільниться місце. Щодо цього в поєдинку між електронною книгою та традиційною е-версія теж перемагає.
  • Аудіокниги. Деякі моделі рідерів оснащені синтезатором мови, який перекладає письмове мовлення в усне. Це варіант для людей, які не мають багато часу, щоб спокійно читати. Також прослуховувати електронну аудіокнигу можна на будь-якому смартфоні чи ноутбуці.
  • Здоров'я. Досвідчений читач знає, як іноді важко підібрати правильне світло для читання. Погане освітлення призводить до перевтоми очей замість розслаблення та задоволення від читання. У е-книгах передбачено відповідне, приємне для очей освітлення. Не кажучи вже про хребет, який, напевно, витримає вагу електронної книги в телефоні або рідері краще, ніж вагу трьох та більше книг у рюкзаку.
  • Додаткові функції. Більшість електронних книг мають функціонал, який розширює просте читання. Це можуть бути можливості підсвічування тексту, зміна розміру шрифту, можливість зробити підкреслення або позначення важливих моментів, швидкий доступ до словників або перекладу, відтворення MP3-файлів, використання електронної пошти. Цікавим доповненням є словники, у тому числі іноземні, які будуть корисні при спробі зрозуміти нову фразу або читання іншомовної статті.
  • Екологічність. Використання електронних книг допомагає зменшити випуск відходів та використання паперу, що сприяє збереженню навколишнього середовища.
  • Економія місця. Демонстрація великої бібліотеки запорошених томів вже не справляє такого великого враження, як кілька десятків років тому. Замість того, щоб купувати ще одну полицю, можна використати це місце для додаткової шафи для одягу або настільних ігор. Усі книги – прочитані та непрочитані – можна зберігати на невеликому зручному пристрої.
  • Економія коштів. У затятих читачів витрати на е-книги окупляться через деякий час, адже ціна електронних книг зазвичай суттєво нижча, ніж друкованих. Книжкові інтернет-магазини також часто проводять акції, за якими електронні книги можна придбати лише за кілька десятків гривень.

Ці переваги роблять електронні книги привабливими для багатьох читачів, сприяючи зручності та доступності читання.