01.10.2022, 00:29

Складання букетів - як зробити правильно

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Майстерно складати з квітів різноманітні цікаві композиції - заняття, що потребує великого естетичного чуття. Опанування цього мистецтва часто передує закінчення профільної школи або спецкурсів, але найголовніше у професії флориста – це практика. Нижче ви знайдете кілька порад щодо складання букетів для вашого випадку. Подивіться, як зробити букет крок за кроком. Необов'язково робити все самому, у вас завжди є можливість звернутися до магазину "Квіти без причини", який допоможе отримати квіти Львів доставка з кращими поєднаннями кольорів.

Основна концепція кольору у флористиці полягає в теорії кольору Яна Іттена. Колір – один із основних елементів при створенні флористичних композицій. Саме вони надають букету характеру, емоцій, а також створюють простір.

Теорія кольору Яна Іттена заснована на відомому колі кольору, що складається з 12 частин.
Ми ділимо кольори на первинні, похідні та третинні кольори.

Три основні кольори в колірному колі входять до групи первинних кольорів. Жовтий, червоний та синій. Це основні кольори. Їхня назва походить від того, що їх не можна отримати шляхом змішування будь-яких інших кольорів, і вони не мають загального кольору з двома іншими.

Похідні (вторинні) кольори створюються внаслідок змішування основних кольорів у рівних пропорціях. Вони знаходяться між основними кольорами в колі.
синій + жовтий -> зелений
жовтий + червоний -> оранжевий
червоний + синій->фіолетовий

Третинні кольори називаються змішаними. Отже, поєднання первинного та вторинного.

Що варто знати про квіти у флористиці?

Поєднання квітів:

  1. Монохромне. Монохромне поєднання кольорів тісно пов'язане із поєднанням відтінків одного кольору. Якщо ми вирішили зробити монохромний букет, дотримуйтесь правила: світло-блакитний + синій + темно-синій, або світло-зелений + зелений + темно-зелений і т.д. .
  2. Аналогічно. Комбінуючи кольори аналогічним чином, сусідні кольори у колі узгоджуються один з одним. Так, наприклад, червоний + фіолетовий + червоно-фіолетовий. Цей спосіб поєднання кольорів також називають гармонією малих контрастів, гармонією сусідніх кольорів та поліхроматичною гармонією.
  3. Додаткове. Додаткове поєднання кольорів називають гармонією великих контрастів. Воно полягає у поєднанні кольорів з високою контрастністю. Найсильніші ефекти виходять при зіставленні основних та похідних кольорів у наступних пропорціях:
  • червоний + зелений (50%: 50%),
  • жовтий + фіолетовий (25%: 75%),
  • синій + помаранчевий (70%: 30%).

При комбінуванні трьох кольорів основний колір поєднується з третинними кольорами по обидва боки протилежного кольору, наприклад, жовтий + блакитно-фіолетовий + червоно-фіолетовий.

При поєднанні з чотирма кольорами у коло вписується прямокутник чи квадрат. Їхні сторони позначають кольори, створюють подвійний додатковий контраст: зелений + жовто-жовтогарячий + червоний + синьо-фіолетовий.

Значення та символіка кольорів

  • Фіолетовий - холодний колір, що створює враження зниження температури. Цьому кольору приписують меланхолійний настрій. Символіку цього кольору характеризують: гідність, пишнота, велич, дружба.
  • Найменш яскравий зелений має заспокійливу та освіжаючу дію. Цей колір ефектніше виглядає на шорстких поверхнях. Символізм: надія, мир, спокій, туга, родючість.
  • Нейтральний білий сильно контрастує з темними квітами. Це приносить анімацію та оптичне збільшення. Символіка: невинність, чистота, незайманість.
  • Чорний оптично зменшує об'єм. Символізм: серйозність, торжество, жалоба.
  • Жовтий – теплий колір, на шорстких поверхнях втрачає цінність, оптично збільшується. Жовтий колір життєрадісний, він викликає відчуття тепла, жвавості, радості та легкості, світла та сонця. Символіка жовтого: життя, радість; блідо-жовтий – заздрість, ненависть, фальш.
  • Червоний. Світлі відтінки червоного викликають хвилювання та напругу, а темні відтінки цього кольору пробуджують почуття серйозності. На невеликих поверхнях цей колір має сигнальну та тривожну дію. Червоний складно поєднувати з іншими кольорами. Символіка червоного: життя, кров, кохання, пристрасть, вогонь, свобода, революція.
  • Синій сприймається як спокійний, холоднокровний, серйозний. Чинить заспокійливу дію, пригнічує на великих поверхнях. Символіка синього: відстань, нескінченність, туга, вірність, довіра.
  • Помаранчевий пожвавлює, дарує теплу температуру навколишнього середовища, викликає радість. Вона весела та оптимістична і це добре видно. Символіка: тепло, радість, сила.

Використання кольорів у композиціях.

Освоївши базові знання в області кольору, ми можемо розпочати створення квіткових композицій, використовуючи принципи контрасту та колірного доповнення, створювати одноколірні або багатобарвні композиції.

При виборі квітів у букеті варто враховувати природу, адже вона не помиляється. Тож давайте уважно стежити за цим та отримувати уроки.

Важливо правильно підібрати кольори, щоб уникнути хаотичного ефекту, навіть негарного букета. Якщо ми створюємо квіткову композицію у контейнері, зверніть увагу на її колір. Добре, якщо він відповідатиме кольору, а краще тому кольору, який найменше присутній у складі. Також не забудьте поставити зелені акценти (листя, стебла), які пов'язують інші кольори.

Не менш важлива порада при створенні композиції – звертати увагу на те, щоб великі важкі квіти завжди знаходилися в центрі композиції, а дрібніші навколо них. Також слід пам'ятати, що темні кольори повинні розташовуватись у середині композиції та становити її меншість. Світлі кольори повинні бути попереду або вищі за темні; світле перед важким, тепле перед холодним (холодні кольори важкі та далекі, теплі кольори наближають предмет, справляють враження теплоти, іноді оптично збільшують поверхню).

Основні поєднання кольорів:

  • жовтий - червоний
  • червоний - синій
  • синій - жовтий

Проміжні:

  • помаранчевий - зелений
  • зелений - фіолетовий
  • фіолетовий - помаранчевий

Дотримуючись цього принципу, вибираємо кольори трійками. Трійка не повинна складатися із кольорів однакової яскравості або однакового ступеня теплоти. Пам'ятайте, що в букетах не повинно бути надто багато кольорів. Найкраще поєднання – це поєднання трьох кольорів. Велика кількість призводить до хаосу у композиції.