Що треба знати про художню реставрацію зубів?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

На відміну від звичайної реставрації зубів, художня реставрація дбає про природний гармонійний вигляд відновлених зубів. Сколи, потемніння, тріщини й інші дефекти — все це належить до компетенції стоматологів, які займаються художньою реставрацією.    

Розповідаємо, чим особлива художня реставрація зубів, а також про те, у яких випадках ця стоматологічна процедура стане ідеальним рішенням.

Що треба знати про художню реставрацію зубів?

Передусім, художня реставрація зубів – це стоматологічна процедура, яка відновлює форму, розмір, колір і текстуру, надаючи їм естетичний природний вигляд.

Це може бути як пряма, так і непряма реставрація. Пряма реставрація — це відновлення естетики зубів відразу в стоматологічному кабінеті. Таке відновлювання зазвичай не потребує більше одного візиту. Натомість непряма реставрація включає виготовлення індивідуальних керамічних накладок, коронок або вінірів у зуботехнічній лабораторії, а тому таке відновлення буде дещо тривалішим.

Художня реставрація зубів — це не тільки про красу. Це також про здоров'я зубного ряду, адже сучасні матеріали й стоматологічні техніки не тільки відновлюють природний вигляд, але й і їхню повну функціональність на довгі роки.

Для художньої реставрації використовують різні матеріали, найпоширеніші з яких — фотополімери, які імітують текстуру й природний колір зубів, а також керамічні накладки — вініри чи люмініри або коронки. 

В яких випадках роблять художню реставрацію зубів?

Художню реставрацію зубів часто рекомендують у випадках, коли потрібно відновити зуб після лікування карієсу, травми, або коли зуб має естетичні недоліки.

Коли роблять художню реставрацію зубів:

  • якщо є пігментація емалі: зуби змінюють свій колір через різні причини, такі як куріння, вживання окремих продуктів або ліків. Художнє відновлення поверне їм природний відтінок;
  • тріщини й сколи: невеликі пошкодження зубної емалі під час травм або зносу виправляють за допомогою художньої реставрації;
  • старіння зубного ряду: з віком зуби зношуються, тому змінюють свою форму і розмір. Таким чином, реставрація допомагає відновити їхню первісну анатомію.
  • міжзубні щілини: відомі як діастеми, ці щілини можуть бути естетично непривабливими для деяких людей, і реставрація може їх зменшити або й зовсім прибрати;
  • естетичні недоліки: відновлення може виправити природну форму або розмір зубів, надаючи їм більш гармонійного вигляду.

Відмінності художньої реставрації від звичайної?

Головна відмінність художньої реставрації від звичайної — у використанні спеціальних матеріалів, таких як композити високої якості, щоб отримати максимальну схожість з натуральними зубами. 

Високоякісні матеріали й техніки для художньої реставрації потрібні для того, щоб відновлений зуб виглядав і відчувався, як природний.

Також те, чим відрізняється художня реставрація від звичайної, включає і той момент, що художе відновлення потребує більше часу й уваги до деталей, а також вимагає високого рівня майстерності стоматологів.

Реставрація зубів в VixClinic в Києві

Клініка VixClinic у Києві використовує сучасні технології та матеріали для художньої реставрації зубів, а команда стоматологів постійно підвищує свою кваліфікацію і майстерність. 

У VixClinic на безкоштовній консультації лікар допоможе підібрати матеріал для художньої реставрації й розробить індивідуальний план лікування, який відповідатиме персональним потребам й очікуванням.

Завдяки сучасним технікам і матеріалам, художня реставрація зубів у VixClinic безпечна, безболісна й ефективна, а також має довготривалий ефект.

Записатися на консультацію у VixClinic можна зручно на сайті клініки у будь-який час.