Інгаляційні гормональні препарати під час лікування бронхіальної астми

Олег Білоусов | Всі новини автора
гормональні інгалятори

Головну роль лікуванні бронхіальної астми грають не таблетки, а інгаляційні препарати. Інгаляційний спосіб їх введення в цьому випадку є набагато безпечнішим і дає кращий терапевтичний ефект, але тільки в тому випадку, якщо їх правильно вдихати.

Людям, які страждають на бронхіальну астму, добре знайоме почуття утрудненого дихання. Зазвичай ми дихаємо несвідомо і розуміємо важливість цього процесу лише тоді, коли раптово відчуваємо нестачу повітря. Основним симптомом бронхіальної астми є задишка, спричинена бронхоспазмом. Але суть його – запущений запальний процес, що протікає у дихальних шляхах.

Ліки проти астми

Фармакологічна терапія бронхіальної астми ґрунтується на застосуванні двох видів препаратів:

  • бронходилататори (бета2-агоністи);
  • протизапальні препарати.

Перші забезпечують швидке полегшення, розширюючи бронхи у разі задишки. Однак вони не лікують астму, а діють лише симптоматично. Основу терапії становить друга група – препарати, які контролюють захворювання, тобто стероїди. Тільки вони здатні контролювати запальний процес у бронхах. Тому при лікуванні даного захворювання часто використовуються саме гормональні інгалятори – ліки, що містять гормони, які допомагають знизити реакцію на подразники та зменшити запалення в дихальних шляхах. На сайті zdorovi.ua можна порівняти ціни на дані препарати та замовити їх у будь-якій зручній для вас аптеці.

Як впливають гормональні інгалятори від астми на організм

Гормональні інгалятори, також відомі як інгаляційні глюкокортикостероїди (ІГКС), є одним із найефективніших засобів лікування бронхіальної астми. Вони знижують запалення в дихальних шляхах, зменшуючи тим самим частоту та тяжкість астматичних нападів.

Позитивні ефекти гормональних інгаляторів

  • допомагають знизити набряк слизової оболонки та покращити прохідність бронхів, що сприяє поліпшенню дихальної функції;
  • знижують ризик загострень та запобігають розвитку тяжких астматичних нападів, які можуть призвести до госпіталізації;
  • знижують ризик розвитку ускладнень астми, таких як пневмонія та бронхіальна обструкція.

Особливості гормональних інгаляторів від астми

Як і будь-які ліки, гормональні інгалятори можуть викликати побічні ефекти, проте на відміну від ІГКС, які застосовуються системно (у вигляді ін'єкцій або таблеток), інгаляційні глюкокортикостероїди спричиняють значно менше системних побічних ефектів, що підтверджено численними клінічними дослідженнями. Найбільш часті побічні ефекти інгаляційних препаратів пов'язані з їх місцевою дією:

  • гіркота в роті,
  • кашель,
  • охриплість голосу,
  • порушення ковтання,
  • грипоподібні симптоми,
  • грибкові запалення порожнини рота та горла,
  • алергічні реакції (рідко).

Тому перед початком застосування даного препарату необхідно проконсультуватися з лікарем та суворо дотримуватися рекомендацій щодо дозування.

Характер цього захворювання включає повторювані напади задишки та хрипів різної інтенсивності та частоти з періодами ремісії та загострення симптомів, тому важливо постійно контролювати перебіг захворювання. Постійний контакт із лікарем дає можливість оцінити стан пацієнта, скоригувати прийом препаратів, оптимізувати їх дози та спосіб застосування залежно від стану здоров'я пацієнта. Регулярний прийом препаратів слід доповнювати відповідними змінами способу життя та вмінням стежити за своїм організмом щодо загострень захворювання.