Чому колаген важливий для здоров’я?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Колаген є найпоширенішим білком в нашому організмі. Він присутній у шкірі, м’язах та сухожиллі. Умовно можна сказати, що він утворює каркас, який забезпечує структуру нашого тіла, а також його міцність. Крім того, він відповідає за еластичність шкіри. Варто розрізняти два види колагену: ендогенний (його синтезує наш організм) та екзогенний (є синтетичним та надходить до тіла з харчових добавок). Незалежно від джерела, дуже важливо підтримувати здоровий рівень білка в організмі, оскільки нестача може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. Розкажемо про це детальніше.

Трохи про важливість колагену

Колаген є міцним волокнистим білком, який відіграє важливу роль для підтримки здоров’я шкіри, кровоносних судин, сухожиль та кісток. Існує понад 28 типів колагену, кожен з яких має різну структуру. Загалом він утворюється фібрилами, які відрізняються міцністю, гнучкістю та тонкою структурою.

У шкірі колаген забезпечує еластичність та міцність. З віком його рівень падає, а колагенові волокна стають слабкими та тонкими. На думку спеціалістів, таке явище може призводити до старіння шкіри. Саме з цієї причини велика кількість косметичних засобів для догляду містить у своєму складі колаген.

Нерідко білок використовують у складі філерів. Такі препарати підвищують еластичність шкіри та прискорюють вироблення колагену. Зазвичай дія філерів спрямована на зменшення зморшок, покращення контурів шкіри, загоєння рубців тощо.

Колаген надзвичайно важливий для підтримки здоров’я хрящів та кісток. Він, зокрема, протидіє симптомам остеоартриту. Згідно з проведеними дослідженнями, регулярне вживання колагенових добавок дозволяє на 43% зменшити біль у суглобах та на 39% підвищити їх рухливість.

Фактори, які впливають на втрату колагену

Зазвичай на «вимивання» колагену можуть впливати найрізноманітніші чинники. Негативний вплив вносять гормональні зміни: наприклад, ті, що виникають внаслідок вагітності, менопаузи або стану здоров’я. Звичайно ж, впливає й окислювальний стрес, який є результатом метаболічних процесів, а також певного способу життя (наприклад, шкідливих звичок та незбалансованого раціону).

Природний процес старіння також має значення. Зазвичай у віці 30+ синтез колагену значно зменшується. Вітамін С може покращувати вироблення колагену, втім його нестача в організмі негативно позначається на синтезі білка. Також на вироблення колагену можуть впливати й деякі генетичні захворювання. Саме тому варто уважно стежити за своїм самопочуттям.

Як запобігти втраті колагену?

Наш організм природним шляхом виробляє колаген, втім цей процес може сповільнюватись. Звичайно ж, виникає питання: як покращити вироблення колагену організмом? В цьому допоможе дотримання правильної дієти (вживання риби, м’яса птиці зі шкірою, морепродуктів, кісткового бульйону, цитрусових та ягід). Також не варто нехтувати й вживанням харчових добавок з колагеном, які проходять процес гідролізу. Що це означає? Все просто: виробник розбиває колаген у добавках на пептиди, завдяки чому полегшується його засвоєння та використання організмом. Зазвичай засоби доступні у формі таблеток, капсул або порошків.

Переваги вживання колагенових добавок

Колагенові БАД покращують як зовнішній вигляд, так і загальний стан шкіри. Вони сприяють зменшенню зморшок, а також збільшенню еластичності. Такий висновок зробили вчені, які проводили дослідження. Регулярне вживання жінками суміші, до складу якої входили різні вітаміни, мінерали, гідролізований колаген, а також гіалуронова кислота, дозволило зменшити глибину зморшок, а також покращити зволоженість та еластичність шкіри. Наразі вчені досліджують позитивний вплив колагену на запобігання такому поширеному захворюванню шкіри, як акне.

Колагенові добавки сприяють відновленню та профілактиці губчастого хряща. Дослідження довели, що регулярне вживання білка зміцнює здоров’я суглобів, а також відновлює щільність кісток у людей, що мають остеоартрит або остеопороз.

Використання добавок колагену сприяє збільшенню м’язової маси. Для підтвердження цієї гіпотези було проведено дослідження. Одна група чоловіків щодня вживала 15 г колагену, а інша — таблетку плацебо. Всі учасники активно займалися спортом протягом 12 тижнів. У чоловіків, які пили колагенові добавки, збільшилась м’язова маса та сила. Таким чином, колаген стимулює вироблення білків, які є відповідальними за ріст м’язів. Колагенові добавки сприяють запобіганню втраті кісткової маси. Вони дозволяють запобігти погіршенню міцності та щільності кісток.

Важливо вживати колаген для підтримки здоров’я серцево-судинної системи. Дослідження показало, що регулярне надходження білка протягом шести місяців дозволило зменшити жорсткість артерій, а також знизити рівень так званого «поганого» холестерину.

Крім того, регулярне вживання колагенових добавок дозволяє покращити стан нігтів та волосся, підтримувати здорову вагу та нормальне функціонування кишківника. Також БАД сприяють поліпшенню настрою та зниженню тривожності.

Можливі побічні ефекти

Варто враховувати, що вживання харчових добавок з колагеном може мати негативні наслідки з боку системи травлення. Такі ситуації є поодинокими, втім не варто нехтувати консультацією зі своїм лікарем перед початком курсу. В деяких випадках колагенові добавки можуть викликати діарею, висипання, а також відчуття важкості у шлунку.

Чи варто вживати колагенові добавки вегетаріанцям та веганам?

Більшість сучасних добавок не підходять вегетаріанцям та веганам, оскільки виробники використовують як сировину кістки та білок тварин. Втім існують спеціальні альтернативні варіанти колагену. Зазвичай такі харчові добавки містять відповідну позначку на своєму пакуванні. Зверніть увагу на такі бренди, як Garden of Life, NeoCell, Sports Research, Sunwarrior тощо.

теги: