Кінезіотерапія: що вона передбачає і які показання до її введення?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Будь-які обмеження в рухливості істотно знижують якість життя і часто посилюють біль, пов'язану з багатьма захворюваннями не тільки опорно-рухового апарату, а й, зокрема, нервової системи. Фізіотерапія та кінезотерапія надають велику підтримку при різноманітних дисфункціях. Це метод реабілітації, в якому основним є рух і гімнастика, які вважаються лікувальним засобом, що позитивно впливає на весь організм людини.

Медичний центр кінезіотерапії Health Life — це заклад, спеціалізований на кінезіотерапії, який допомагає відновити правильне функціонування хребта та суглобів без хірургічних втручань та медикаментів. Health Life кінезіотерапія Київ пропонує індивідуальні програми реабілітації та лікування опорно-рухового апарату. Це включає виготовлення індивідуальних ортопедичних устілок та фізіотерапію.

Що таке кінезіотерапія?

Під кінезіотерапією розуміють лікування рухами, фізичну реабілітацію та лікувальну гімнастику, тобто всі види діяльності, засновані на різних видах фізичних вправ. Це один з ключових елементів профілактичної, консервативної та лікувальної фізкультури.

Основними завданнями кінезотерапії є повне або часткове відновлення фізичної працездатності пацієнта, але слід пам'ятати, що кінезіотерапія - це не тільки заходи, спрямовані на лікування опорно-рухового апарату. Кінезіотерапія, адаптована до ваших потреб - активні та пасивні, ізометричні та синергетичні вправи, робота за інструкціями, підготовленими фахівцями - також може мати позитивний вплив на дихальну, кровоносну, нервову та сечостатеву системи. Таким чином, правильна систематична терапія може покращити стан опорно-рухового апарату та збільшити рухливість суглобів, а також призвести до покращення загальної працездатності організму.

Кінезіотерапія – показання до цього виду реабілітації

Кінезіотерапія є частиною фізіотерапії, яка використовується як елемент реабілітації та лікування багатьох різноманітних недуг, травм і захворювань. Вони включають:

  • гострі ушкодження м'язів, суглобів і кісток (переломи кінцівок, розриви зв'язок, вивихи суглобів, забої м'язів);
  • порушення постави (сколіоз, кіфоз, вальгус колінного суглоба, плоскостопість);
  • парез;
  • постінсультні та постінфарктні стани;
  • больові синдроми хребта;
  • остеоартрит;
  • ревматичні захворювання;
  • неврологічні захворювання (розсіяний склероз, хвороба Паркінсона, атаксія);
  • захворювання системи кровообігу (ішемічна хвороба серця, гіпертонія, стенокардія);
  • захворювання дихальної системи (пневмоторакс, ателектаз легень).

Інші показання до кінезіотерапії

Кінезіотерапія також може застосовуватися в онкологічних хворих (наприклад, для профілактики контрактур суглобів після мастектомії), після хірургічних операцій (не тільки ортопедичних, а й кардіологічних або неврологічних), а також при захворюваннях, що призводять до стійкої втрати працездатності (гальмує їх прогресування та дозволяє підтримувати пацієнта).

До спеціальних загальнооздоровчих вправ також слід ставитися як до елемента профілактики, що дозволяє підвищити витривалість організму і довше підтримувати повну працездатність. Під час фізичного оздоровлення також застосовують методи релаксації, дихальні вправи та масажі, які позитивно впливають на перевантажений організм.

Чи є протипоказання до кінезіотерапії?

Як і у будь-якого виду лікування, є показання та протипоказання. Однак у цьому випадку сеанс зазвичай можна провести безпечно. Винятком може бути лихоманка або недавно проведена томографія з контрастуванням.

Яких ефектів можна досягти за допомогою місцевої та загальної кінезотерапії?

Кінезіотерапія дає різний ефект, залежно від того, на які частини тіла, тканини та органи вона спрямована. З його допомогою можна зняти біль, збільшити амплітуду рухів у суглобі, прискорити розсмоктування гематом і набряків, зміцнити м’язи та зняти їх надмірну напругу, а також привести до поліпшення загальної працездатності організму. Він може стимулювати роботу внутрішніх органів, гальмувати прогресування хронічних захворювань, допомагати пацієнтам якомога довше залишатися незалежними.