Бджолиний мед: як вибрати хороший продукт

Віктор Білий | Всі новини автора

Бджолиний мед - одне з найстаріших поживних, лікувальних і регенеруючих речовин природного походження, відомих людству. Завдяки своїм поживним і лікувальним властивостям мед користується неослабною популярністю протягом тисячоліть. Ці ласощі та ліки в одному флаконі.

Що входить до складу меду і чому його варто їсти

Мед висококалорійний (100 г меду – це близько 380 ккал), тому вживати його бажано в помірних кількостях, але виключати його з раціону однозначно не варто через його калорійності.

Мед в першу чергу є джерелом вуглеводів, але також є джерелом вітамінів групи B, A, C і K, а також понад 30 мінералів, включаючи залізо і магній. Також він містить ефірне олії, барвники, біофлавоноїди та бактерицидні речовини. Склад поживної цінності конкретного виду меду залежить від типу і виду рослин, з яких бджоли збирають нектар.

Читайте також: Чому потрібно їсти мед перед сном і що відбувається в цей час з організмом

Найчастіше мед використовують для приготування всіх видів десертів, чаю або бутербродів, але це ще не межа його можливих застосувань. Це також відмінне доповнення до заправок, маринадів, хліба, м'ясних соусів, супів, а також до алкогольних напоїв, таким як популярний, особливо взимку, глінтвейн.

Широкий спектр медових смаків означає, що мед можна використовувати незліченними способами. Однак варто пам'ятати, що окремі види цього частування можуть сильно відрізнятися один від одного. Наприклад, мед липовий або ріпаковий дуже солодкий і водночас має більш яскравий золотистий Колір, На відміну від гречаного меду, який має явно більш темний колір і сухий на смак. Верес має злегка гіркуватий посмак - характерне, хоча і не таке пряне, як гречка.

Читайте також: Чим корисні медові стільники?

Як вибрати хороший мед

Купуючи мед, слід дотримуватися кількох простих правил.

  • В першу чергу бажано купувати мед у відомих, перевірених місцях. Краще - прямо з пасіки, але, на жаль, не у всіх є така можливість. Найвірніший вибір-мед з невеликих пасік, власники яких заслужили довіру покупців. Магазини здорового харчування-гарне місце для покупок, тому що їх власники надають великого значення якості пропонованих товарів, ніж супер - або гіпермаркети.
  • Також рекомендується уважно прочитати етикетки. Дуже важливо, щоб мед вироблявся з нектару квітів, які ростуть у вашому географічному районі.
  • Також слід пам'ятати, що справжній мед (не змішаний з цукром або іншими добавками) має свою ціну, і вона досить висока.

Крім того, варто пам'ятати, що:

  • справжній мед кристалізується,
  • кристалізований мед можна повернути в рідкий стан без втрати цінних властивостей, повільно нагріваючи його до температури 42 градуси,
  • нагрітий мед стає рідким,
  • вміст води в меді оптимально не більше десятка відсотків,
  • на дні банки повинен осісти більш щільний шар зі справжнім медом, трохи іншого кольору, ніж інший вміст.

Як зберігати мед

Правильне зберігання дуже важливо для збереження повної поживної цінності і смаку меду. Найкраще місце - суха, прохолодна і темна комора з температурою не вище 18°C. Мед необхідно берегти від перегріву і сонячних променів.

теги: