24.02.2024, 17:58

Як уникнути поширених помилок у годуванні котів?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Деякі люди, особливо початківці власники кішок, вдаються в питання, чим годувати кішку, щоб вона виросла здоровим і сильним вихованцем. Вільноживучі коти чудово знають, які продукти їм корисні, а яких варто уникати. У котів, які живуть у наших будинках, трохи притуплений інстинкт, тому ми повинні стежити за тим, що потрапляє в котячу миску і як виглядає котяче харчування. Кожен робить помилки, іноді ми робимо це через незнання, іноді через брак часу або зручності. Щоб уникнути подібне, краще купувати якісний та перевірений корм для наших улюбленців. На сайті Petslkie.ua доступні будь-які типи їжі для кішки від перевірених виробників.

Топ 4 помилки

Харчування - це основа здоров'я та довголіття вашого пухнастого улюбленця. Попри загальну доступність інформації, багато власників котів роблять помилки при годуванні своїх вихованців. Ці помилки можуть мати серйозні наслідки, тому важливо знати про них та вміти їх уникнути.

Годування тільки м'ясом

Кішки, безсумнівно, хижаки, але їх раціон не може складатися лише з м'яса. Їм потрібна збалансована дієта, що містить білки, жири, вуглеводи, вітаміни та мінерали. Тривале годування кота виключно м'ясом може призвести до дефіциту таких важливих елементів, як кальцій, йод, натрій, залізо, та вітамінів групи B.

Використання невідповідної їжі

Дешеві корми часто містять мало м'яса (до 4%), а замість нього використовуються субпродукти, рослинні білки та штучні добавки. Такі корми не здатні забезпечити кота всіма необхідними йому поживними речовинами.

Несвіжі або прострочені продукти можуть бути небезпечними для кота, адже вони можуть містити бактерії, токсини та інші шкідливі речовини.

Коров'яче молоко

Кошенята до 2-х тижневого віку харчуються виключно молоком матері, яке за складом значно відрізняється від коров'ячого. З віком у котів знижується активність ферменту лактази, що відповідає за перетравлення лактози (молочного цукру). Тому краще обмежити споживання коров'ячого молока.

Годування їжею зі столу

Їжа зі столу, як правило, містить багато спецій, солі та цукру, які шкідливі для котів. Жирна їжа може призвести до проблем з печінкою та підшлунковою залозою. Солодощі шкідливі для зубів котів і можуть призвести до розвитку цукрового діабету.

Як уникнути ці помилки?

Вибирайте якісний корм для котів преміум або супер-преміум класу, який містить всі необхідні для вашого вихованця поживні речовини. Також доповнюйте раціон кота вологими кормами, які допоможуть йому отримати необхідну кількість вологи.

Іноді можна давати коту нежирне м'ясо (куряче, індиче, яловиче), варену рибу (без кісток), яйця (не частіше 2 разів на тиждень). Збагачуйте раціон кота овочами (морква, кабачки, огірки) та зеленню (петрушка, кріп).

Ось декілька інших порад, які зроблять вашого улюблениця здоровим: 

  • Завжди тримайте в мисці кота свіжу чисту воду.
  • Міняйте воду не менше 2 разів на день.
  • Не залишайте їжу в мисці надовго, щоб вона не псувалася.
  • Годуйте кота 2-3 рази на день, залежно від його віку та активності.
  • Не перегодовуйте кота, адже це може призвести до ожиріння.

Якщо ви хочете, щоб ваша кішка прожила довге і здорове життя, зосередьтеся насамперед на тому, щоб забезпечити її відповідним раціоном, який буде відповідати всім потребам організму. Зневага в цьому аспекті проявляється не відразу, іноді перші наслідки можна помітити лише через багато років. Однак вони можуть бути дуже неприємними й, на жаль, незворотними. Переконайтеся, що ви пропонуєте своєму вихованцеві правильну їжу зараз, викресливши зі свого списку можливі помилки, наведені вище