10.03.2024, 14:36

Як зробити ремонт та не посваритися з родиною?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Ремонт — це завжди стрес. Для когось приємний, пов'язаний зі змінами на краще, а для когось, навпаки, нестерпний. Психологи стверджують, що у глибині душі ми всі боїмося щось міняти кардинально. Докладніше про страх змін можна дізнатися у фахівців порталу Pleso та отримати психологічну онлайн консультацію. Дуже багато розбіжностей через ремонт виникає між близькими людьми, які мешкають у будинку чи квартирі, де плануються зміни. Як пережити процес ремонту і не посваритися з сім'єю вщент? Ось практичні поради від психологів.

 Вмійте домовлятися

 Якщо з вами у квартирі чи будинку мешкають домочадці, то під час ремонтів точно не уникнути компромісів. Чоловік хоче шпалери зі строгим геометричним принтом, а дружина — в квіти. Діти вимагають у своїй кімнаті вибуху кольору, а старше покоління бореться за однотонність (або взагалі за відсутність будь-яких змін). У деяких сім'ях суперечки доходять до обговорення дизайну ручок тумбочок або навіть відтінку шурупів, якими буде прикручена полиця. Як домовлятися із кожним членом сім'ї? Ось чудові лайфхаки.

 Як домовитись із чоловіком?

 Шляхом ласок та задоволень. А якщо не виходить, то найпростіше розділити квартиру на зони, в якій кожен із подружжя може зробити все на свій смак. Виберіть приміщення, де кожен проводить найбільше часу. Жінка — на кухні, чоловік — у кабінеті. Не поділили вітальню та спальню? Зробіть дві стіни в тому кольорі, що ви хочете, а дві в тому, що чоловік. Звичайно, треба стежити, щоб все гармоніювало між собою, не виглядало безглуздо та недоречно. Але, до речі, такий прийом — один із трендів сучасного інтер'єру, тому експериментуйте!

 Як домовитись з дітьми?

 З дітьми домовитись простіше. Чи, навпаки, складніше? Ну, простіше бодай тому, що командувати парадом, тобто ремонтом вони будуть максимум у своїй дитячій кімнаті. І якщо вони досить дорослі, щоб висловлювати свої побажання та зауваження, чому б не дати їм право вибору дизайну дитячої? Ваша справа — простежити за якістю оздоблювальних матеріалів. При цьому можна пояснювати дитині як дорослому різницю не тільки у візерунку і малюнку шпалерах, а й у якості, ціні, екологічності тощо — це буде корисно!

 Як домовитися з літніми батьками?

 Це буде найскладніше. Але й з таким можна впоратися. Спробуйте почати з малого: переконайте батьків змінити старе вікно, що продувається всіма вітрами, на склопакет, побілити пожовклі стіни, купити ліжко з ортопедичним матрацом замість продавленого дивана. І покажіть приклад: ремонт вашої кімнати та інших приміщень скоріш за все змусить їх змінити свою думку.  

Оформіть договір із близькими

Так, все вірно, майже в прямому значенні цього слова. Не потрібно оформлювати якісь бланки та завіряти їх у нотаріуса. Але обов'язково складіть план ремонту, вкажіть роботи, які потрібно зробити, матеріали, які потрібно купити, словом, все, що потрібно буде врахувати. План складайте колективно, з усією родиною. Прописуйте, хто що обирає і для якого приміщення. У процесі ремонту, якщо раптом виникають кардинальні зміни у думці когось із домочадців чи твердження, що «я такого не говорив», просто дістаєте цей план дій та доводите протилежне.

Бюджет, запланований на будь-який ремонт, ще ніколи не виправдовував себе. Завжди у процесі кошторис зростає, звідкись беруться непередбачені витрати тощо. Це теж може стати великим приводом для сварок усередині сім'ї, де хтось завжди хоче зробити якісно, а хтось заощадити. Тому ціни (хоча б приблизні) теж прописуйте у вашому плані. А також вписуйте туди незаплановані раніше, непередбачені витрати або нові придбання, які було вирішено купити в процесі. Так, і все-таки можете зібрати всі підписи, як у цих договорах.

 Чи завжди ремонт — стрес?

 У будь-якому випадку, ремонт — це завжди вихід із зони комфорту, це зміни, яких ми підсвідомо дуже боїмося. Але водночас ремонт може стати чудовим антистресом від інших стресів! Втратили когось із рідних? Розлучилися із партнером? Звільнили з роботи? Починайте життя з чистого листа! І ремонт — чудовий спосіб відволіктися від негативних думок і не дати собі зануритися в рутину сірих днів.

теги: