31.01.2021, 19:13

Кімнатні рослини: догляд восени

Ольга Ранська | Всі новини автора
кімнатні рослини

Осінь для кімнатних рослин – це період підготовки до зимового спокою, в зв'язку з чим у них настає поступове уповільнення інтенсивності росту і інших життєвих процесів. Тому в цей час ви повинні подбати про створення для своїх «улюбленців» комфортних умов, щоб вони добре перезимували.

І в першу чергу потрібно звернути увагу на температуру навколишнього середовища, яка повинна бути більш менш постійною. Зазвичай в жовтні починається опалювальний сезон, але це, як не дивно, несприятливо впливає на рослини, тому що легка прохолода різко змінюється на жаркий, сухий мікроклімат і рослини різко втрачають вологу.

Також варто враховувати і те, що в різні осінні місяці повинен змінюватися і режим їх поливу. Наприклад, у вересні ще поливати їх можна так само, як і влітку, а вже в жовтні-листопаді полив потрібно поступово скорочувати і зводити до мінімуму. Особливо, для кактусів і сукулентів, які взимку взагалі краще не поливати. Таким чином в осінні місяці Кімнатні рослини поступово звикнуть до зменшення одержуваної вологи. При цьому орієнтуватися потрібно на рівень температури: чим вона нижче, тим менше обсяг поливу.

Які кімнатні рослини найневибагливіші – дізнайтеся тут

Крім кількості, необхідно змінити і спосіб поливу. Так, з початком опалювального сезону потрібно поливати не тільки кореневище, а й обприскувати водою листя рослин. А вологолюбні види можна ставити на піддон з водою, присипавши його керамзитом, щоб рідина, поступово випаровуючись, зволожувала атмосферу.

Ще поради для любителів кімнатних рослин тут

Разом з поливом потрібно зменшувати і підгодівлю квітів, тому що в цей час це може порушити перехід рослин в режим спокою. Адже підгодівля підсилює ріст рослин, а скорочення світлового дня виснажує їх і вони стають кволими.

Це не стосується тільки тих рослин, у яких на цей час припадає період цвітіння. Їх потрібно регулярно удобрювати, застосовуючи не рідкі, а гранульовані види підгодівлі, які повільніше розчиняються і довше діють. Для таких рослин також добре забезпечити і додаткове освітлення.

Потрібно пам'ятати і про те, що в осінній період активного продовжують розмножуватися такі шкідники, як попелиця, щитівка, павуки і білокрилка. Адже тепле, сухе приміщення для них відмінне середовище проживання, а домашні рослини – прекрасна їжа. Тому регулярно оглядайте свої рослини і вчасно знищуйте личинки і жучків, щоб вони не відклали на листках яйця, з яких навесні розплодяться шкідники і почнуть знищувати ваші квіти.

Таким чином, ретельно спостерігати за рослинами необхідно до самого кінця осені.

А як створити мініатюрний домашній сад – можна дізнатися тут