15.03.2024, 16:58

Ландшафтні дизайни: творчість та функціональність на одній території

Олег Білоусов | Всі новини автора
ландшафтні дизайни

Ландшафтне проєктування саду – це досить складне завдання. Правильно облаштований сад вимагає від свого власника бути одночасно інженером, художником та психологом. Адже сад біля будинку має бути місцем, де після важкого дня зможуть розслабитись усі домочадці. Крім того, він повинен бути адаптований до способу життя та переваг членів сім'ї. Взагалі ідеальний дизайн саду – це той, який зроблений індивідуально. Тому коли дизайн стосується зайнятих людей, до проєкту будуть пред'являтися одні вимоги, і зовсім інші – якщо він проєктується для садівників-любителів або сімей з дітьми. На що ж слід звернути увагу, щоб створити сад своєї мрії? Відповіді нижче.

Сучасні ландшафтні дизайни можуть бути дуже різноманітними та включати безліч різних рослин, каменів, водних елементів та інших деталей. Важливо зважати на природні умови місцевості, кліматичні особливості та інші фактори створення гармонійного ландшафту. Тому на початковому етапі створення власної оази варто задуматися: спробувати зробити все самому чи довірити проєкт вашого саду досвідченому ландшафтному дизайнеру?

Якщо ви хочете, щоб ваша територія для релаксу була не тільки гарною, але й функціональною та грамотно спланованою, скористайтесь допомогою фахівців з ландшафтного дизайну.

Фахівці студії дизайну інтер'єру Newdesign спроєктують ваш сад, використовуючи всі його переваги, зумовлені, наприклад, розташуванням або рельєфом місцевості. Уся територія буде чудово розвинена. Рослинність, доріжки, альтанки та інші об'єкти будуть організовані таким чином, щоб зберегти функціональність та створити гармонійне ціле. Сад теж буде гарним та різноманітним. Рослини будуть адаптовані до умов, що склалися, завдяки чому будуть добре і здорово розвиватися.

З чого розпочати проєктування саду?

Якщо на вашій ділянці немає будинку, варто задуматися, де його збудувати, щоб сад навколо нього мав найвигідніші пропорції. Дизайнер намагатиметься уникнути ситуації щільної забудови прибудинкової території, а також продумає розташування тераси поряд з будинком. Він також не припуститься таких помилок, як посадка дерев надто близько до будинку, що згодом може призвести до пошкодження коренів фундаменту, засмічення жолобів гілками та листям або розбивання вікна при сильному вітрі.

Якщо на ділянці вже є будинок, завдання проєктування може виявитися трохи складнішим, але на будь-якій ділянці можна облаштувати цікаву та функціональну прибудинкову територію. Проєктуючи сад, слід розпочати з інвентаризації рослинності, що росте на ділянці. Варто залишити деякі рослини та включити їх у дизайн саду. Спробуємо залишити особливо дерева та чагарники, які й так великі та дають тінь. Завдяки їм новостворений сад не здаватиметься порожнім.

При проєктуванні саду слід скористатися природною формою ділянки, особливо невеликими пагорбами, які можуть стати натхненням для створення цікавого альпінарію. Перш ніж розпочинати підготовку проєкту саду, варто продумати, які елементи садового обладнання – наприклад, альтанка, ставок, струмок, каскад, пергола, трельяж – повинні входити, щоб не планувати їх впритул один до одного.

англійський стиль саду

У якому стилі облаштувати сад?

Дизайнер обов'язково поцікавиться у вас, який стиль саду вам більше до вподоби. Існує безліч різних стилів садів, кожен із яких зі своїм унікальним зовнішнім виглядом та відчуттям. Ось деякі з найпопулярніших:

  • Формальний сад – характеризується симетрією, геометричними формами та стриженими огорожами.
  • Англійський пейзажний сад більш розслаблений та природний, зі звивистими доріжками, пишними насадженнями та штучними водоспадами.
  • Сад у стилі кантрі (сільський стиль) простий і практичний, характеризується використанням натуральних матеріалів, барвистих кольорів та простих меблів. Сади в стилі кантрі часто створюються з урахуванням навколишнього середовища і часто включають місцеві рослини й дику природу.
  • Японський сад призначений для роздумів та спокою, з використанням таких елементів, як каміння, вода та мох.
  • Середземноморський сад відрізняється яскравими квітами, посухостійкими рослинами та терасами.
  • Внутрішнє подвір'я – це прибудинковий простір, який можна використовувати для розваг, відпочинку чи просто розслаблення. Його можна оформити в будь-якому стилі, що відповідає вашому смаку.
  • Сад у стилі мінімалізму підкреслює простоту та чистоту ліній. Він характеризується використанням простих форм, обмеженої палітри кольорів і мінімальної кількості прикрас.

японський сад

Добре, якщо антураж ділянки максимально відповідатиме стилю будинку. Наприклад, дерев'яний будинок у гірському стилі не поєднуватиметься з садом у стилі мінімалізму. При проєктуванні ландшафту також необхідно врахувати, які функції повинен виконувати сад:

  • бути тільки місцем для релаксу?
  • чи потрібно додати територію для активного відпочинку?
  • чи потрібен дитячий майданчик?
  • хотілося б мати тихий куточок з альтанкою в оточенні рослин?
  • чи розмістити романтичну лавку біля невеликого ставка з дзвінким фонтаном?

Саме тому дизайн саду має враховувати потреби та переваги всіх членів сім'ї. Не варто забувати також і про домашніх улюбленців.

Крім того, також необхідно враховувати скільки часу ви зможете присвятити догляду за своїм садом. Якщо вам потрібно, щоб догляд за ним не був дуже трудомістким, потрібно вибирати невибагливі рослини. Подумайте також, чи потрібно виділяти частину території на город чи фруктовий сад з деревами та кустарниками.

сад кантрі

При виборі рослин також необхідно враховувати умови в саду:

  • місце розташування (сонячне, напівтінисте або затінене),
  • тип pH (кислотність), вологість та якість грунту,
  • погодні умови (включаючи зону морозостійкості).

Досвідчені ландшафтні дизайнери чудово розуміють, що сад вашої мрії повинен перш за все подобатися вам та бути для вас функціональним, тому зроблять все можливе і неможливе, щоб вас приємно здивувати.