Готична архітектура Києва: підбірка від Мій Київ

Ольга Станішевська | Всі новини автора
архітектура Києва

На початку 20 століття в нашій країні було дуже модно будувати особняки та будівлі в готичному стилі. Башточки, зубці на стінах, шпилі… Зазвичай їхні проекти замовляли у непоганих архітекторів, тож готичні «замки» були по кишені лише забезпеченим людям. А зараз цими будинками пишається Київ – вони є прикрасою нашої столиці. Сьогодні Мій Київ розповість про деякі з них.

Рожевий замок Гільденбандта

Почнемо список київської готики з чотириповерхового «Рожевого замку» Шовковичною вулицею, будинок 19. Це на Липках у Печерському районі Києва. Побудований був як прибутковий будинок барона Ікскюль-Гільденбандта, тобто барон поселяв в особняку мешканців і мав із них дохід. Тут строго витриманий готичний стиль, тож «Рожевий замок» можна вважати взірцем готики.

Чому у барона таке дивне прізвище? Відповідь проста: прибалтієць. На арці входу «Рожевого замку» можна побачити його родовий герб. Іноді будівлю називають «Пряничним будиночком», незважаючи на те, що «офіційний» пряниковий будиночок знаходиться за іншою адресою.

Миколаївський костел

Далі перейдемо до Миколаївського костелу (на честь святого Миколая), він же - сучасний Будинок органної та камерної музики, який запрошує гостей на чудові класичні концерти. Будівля на фасаді нагадує будь-який готичний костел Львова чи Польщі, наприклад, та й багато італійських. Подивитися та пофотографувати органний палац можна на Великій Васильківській вулиці, 77 будинок.

Замок Річарда

Не може обійтися й Андріївський узвіз без готичних будиночків та шпилів! Під 15-м «нумером», трохи нижчим від Андріївського храму, тут знаходиться пам'ятка архітектури 19-го століття, будинок, який у народі називають «Особняк Річарда Левове Серце». Суворий, світлий та елегантний, у стилі англійської неоготики, будинок завжди приваблював людей творчих. У ньому жили відомі українські художники (Фотій Красицький, Іван Макушенко), він зображений на численних картинах. Будинок навіть прикрашений справжньою вежею.

Продовження списку можна побачити у розширеному матеріалі від My-Kiev.com, посилання в першому абзаці статті. Вас чекає розповідь ще про 4 шедеври готичної архітектури української столиці.