Чому так важливо правильно вибрати риболовну котушку

Олег Білоусов | Всі новини автора
котушка для риболовлі

Рибалки-початківці часто стикаються з проблемою вибору відповідного спорядження. Це пов'язано не тільки з відсутністю досвіду "полювання" на воді, але й з тим, що сьогодні на ринку представлено безліч моделей цього спорядження. Помилка, яку найчастіше роблять новачки, – це вибір котушки наосліп, без підготовки та пошуку перевірених джерел. Такий метод часто закінчується розчаруванням та втратою ентузіазму до самої риболовлі – ось чому так важливий правильний вибір риболовної котушки.

Універсальні котушки – коли купувати та яку?

Універсальні котушки є найпопулярнішими та часто купуються. Це дуже характерна група котушок, які використовуються для:

  • поплавочного лову матчевими вудлищами,
  • донного лову,
  • спінінгового лову,
  • всіляких варіацій, типу тролінгу або джеркінгу (спосіб спиннингового лову риби, що передбачає ривкове проведення спеціальних приманок).

Універсальні котушки характеризуються центрованою конструкцією, тобто котушка середніх розмірів зі шпулею, на яку можна намотати 200 метрів волосіні, а її конструкція дозволяє зручно використовувати таку котушку для будь-якого виду лову. Звідси й назва універсальної котушки.

Щодо вибору, то однозначно варто обирати цей варіант, коли бюджет відносно невеликий. У такий момент вибирайте котушку, яка буде використовуватися для спінінга, донного лову або навіть поплавця.

Що важливо врахувати під час вибору?

Обов'язково потрібно, щоб у такої котушки була одна-дві запасні шпулі. Пам'ятайте, що для спінінга потрібно використовувати плетену волосінь, у разі ґрунту – більш товсту мононитку або флюорокарбон, а у разі поплавця – більш тонку мононитку. Тож переставляти котушку під кожен різновид риболовлі – не варіант. Отже, якщо ви часто змінюєте способи лову або ваш бюджет обмежений, то універсальна котушка – ідеальне рішення. В інтернет-магазині https://rybolov.ua кожен рибалка знайде для себе відповідний варіант, а якщо виникнуть труднощі – досвідчені фахівці-консультанти допоможуть з вибором.

Типи спеціальних котушок

Крім універсальних, рибалки також можуть вибирати зі спеціалізованих котушок. Вони доступні в різних варіаціях, здебільшого з упором на:

  • котушки для матчевих вудлищ,
  • котушки для донних вудлищ,
  • спінінгові котушки,
  • мультиплікаторні котушки,
  • морські котушки,
  • важкі котушки, котушки для лову сома або коропа.

Спеціалізовані котушки – це снасті, призначене для рибалок, які сподіваються на щось більше, ніж просто стабільна робота котушки. Особлива увага приділяється конструкції котушок для лову великої риби та риболовлі в морі. Там найчастіше використовуються шпулі, що вміщують до 1000 метрів волосіні, а гальмівна конструкція виконана таким чином, щоб гарантувати можливість витягування риби до двох годин, без ризику пошкодити механізм.

Ціна у цьому випадку також важлива. І, безумовно, спеціалізовані котушки коштуватимуть дорожче, ніж універсальні аналоги.

Спеціальну котушку варто вибрати, якщо збираєтеся полювати на велику рибу або коли лов риби відбувається в основному проходить за допомогою котушки. Звичайно, для кастингових вудлищ чи морської риболовлі потрібно вибирати мультиплікатор або морську котушку. У цьому сегменті також представлено безліч виробників та досить великий ціновий діапазон.

теги: