23.05.2022, 11:12

Медведчук заявив про причетність Порошенка до закупівлі вугілля в "Л/ДНР" - СБУ

Віктор Білий | Всі новини автора

Затриманий Службою безпеки України Віктор Медведчук, якому висунута підозра у державній зраді та сприянні тероризму, розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок" для подальшого прокачування через нього дизельного палива.

Про це повідомили у Службі безпеки України, передає Час Пік.

Проросійський нардеп також деталізував роль у ній колишнього президента України Петра Порошенка. Медведчук стверджує, що він не тільки звернувся до нього з проханням зв'язатися з керівництвом РФ, але й забезпечив прийняття необхідних рішень у всіх українських інстанціях.

"Щоб цей трубопровід став приватною власністю, а за фактом - власністю самого Порошенка, необхідно було виконати низку дій. Суди, прокуратура, Антимонопольний комітет, Фонд держмайна - всі вони приймали рішення, звичайно, необхідні для особистих інтересів президента Порошенка", - заявив Медведчук.

Він також наголосив, що питаннями трубопроводу займався на прохання експрезидента.

"За рік роботи трубопровід заробив для його власників удвічі більше коштів, ніж було вкладено в його викуп - до 42 млн доларів США. А сім 2019 року, тобто після припинення повноважень Порошенка, прокачування дизеля через магістраль припинилося", - додав затриманий.

Медведчук також повідомив деталі налагодження у 2014-2015 роках механізму закупівлі вугілля для потреб енергетики України з ОРДЛО.

"У цьому була залучена фактично вся верхівка державного апарату, починаючи з президента і закінчуючи міністрами, правоохоронцями та тими, хто безпосередньо реалізовував цю схему", - сказав він.

В СБУ зазначили, що затриманий назвав конкретні прізвища високопосадовців, причетних до заподіяння шкоди інтересам нашої держави - це колишні чиновники, колишнє управління Нацбанку, народні депутати та представники правоохоронних структур.

За даними СБУ, із затриманим тривають слідчі дії, щоб встановити всі факти, обставини, організаторів та учасників вчинених злочинів.

Напомним, СБУ задержала Медведчука 12 апреля. Глава СБУ Иван Баканов сообщил, что ФСБ РФ пыталась вывезти политика сначала в Приднестровье, а затем – в Москву. СБУ задержала Медведчука на выезде из Киевской области.

Читайте також: Зеленський виступить на Всесвітньому економічному форумі в Давосі

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк