01.04.2024, 18:27

Індексація пенсій з 1 квітня: кому і на скільки збільшать виплати

Віктор Білий | Всі новини автора

З 1 квітня 2024 року деяким категоріям українців додатково підвищать пенсії. Так, підвищують мінімальну пенсію для 65-річних непрацюючих пенсіонерів зі стажем 30/35 років (відповідно для жінок та чоловіків). Тепер мінімальна пенсія становитиме 3200 грн (це 40% від мінімальної зарплати).

Про це повідомили в Пенсійному фонді, передає Час Пік.

Кому і як перерахують виплати з 1 квітня

Пенсії автоматично перерахують пенсіонерам, які після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати й на 1 березня 2024 року придбали 24 місяці страхового стажу, або які відпрацювали менше ніж 24 місяців, але після закінчення або після призначення.

Якщо на 1 березня 2024 року придбано не менше 24 місяців страхового стажу, перерахунок здійснюється з урахуванням страхового стажу. При цьому пенсія може обчислюватися з того заробітку, з урахуванням якого обчислена пенсія при її призначенні або попередньому перерахунку, або, якщо доцільно, враховується, в тому числі заробіток, який людина отримувала, працюючи після призначення/попереднього перерахунку пенсії.

Водночас показник середньої зарплати (доходу), який було враховано при призначенні/попередньому перерахунку пенсії, не змінюється.

Якщо після призначення/попереднього перерахунку пенсії на 1 березня 2024 року придбано менше ніж 24 місяців страхового стажу, перерахунок пенсії здійснюється не раніше ніж через два роки після її призначення / попереднього перерахунку з урахуванням лише придбаного страхового стажу. Заробітна плата для обчислення пенсії не змінюється.

Підвищення пенсій пов'язане зі зростанням мінімальної заробітної плати в Україні. Пенсіонери віком від 65 років, які мають повний стаж, зараз отримують пенсії не менше 2840 грн замість 2680 грн, що становить 40% від розміру мінімальної зарплати.

1 квітня розмір мінімальної заробітної плати зросте до 8000 гривень, а мінімальна пенсія для вищезгаданих категорій громадян зросте до 3200 гривень. Для отримання виплати необхідно мати 35 років страхового стажу для чоловіків та 30 років для жінок.

На додаток, з 1 квітня автоматично перерахують пенсійні виплати працюючих пенсіонерів. При розгляді розміру виплати враховуватимуться їхній оновлений страховий стаж. Зараз майже 2,7 млн пенсіонерів із загальної кількості 10,5 млн продовжують працювати. Така категорія громадян має право на перерахунок пенсій – він проводиться не частіше одного разу на два роки.

Українцям, які отримують щомісяця 5000 гривень та виконали умову у 30 років стажу, додадуть 333 грн. Тим, кому зараз виплачують близько 6000 грн, підвищать виплати на 400 грн. А надбавка для українців, яким держава перераховує 7000 грн, становитиме 562 гривні.

Читайте також: Уряд ухвалив важливі зміни щодо виплат ВПО

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: