21.03.2024, 14:18

В Україні пропонують суттєво збільшити виплати при народженні дитини

В Украине предлагают существенно увеличить выплаты при рождении ребенка

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, в якому пропонують збільшити розмір допомоги при народженні дитини майже вдесятеро. Автори законопроєкту вважають, що низький рівень допомоги від держави є однією з причин скорочення народжуваності в Україні.

Верховній Раді зареєстровано законопроєкт ]]>№11072]]> "Про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" щодо розміру допомоги при народженні (усиновленні) дитини та встановлення державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку", повідомляє Час Пік.

Автори законопроєкту пропонують виплачувати:

  • при народженні першої дитини 384,5 тис. грн (150 прожиткових мінімумів). Прожитковий мінімум збільшуватиметься, відповідно і сума виплат також зростатиме;
  • при народженні другої дитини – 256,3 тис. грн (100 прожиткових мінімумів);
  • при народженні третьої та кожної наступної дитини – 128,2 тис. грн (50 прожиткових мінімумів).

Згідно з законопроєктом, виплата допомоги здійснюватиметься одноразово у двадцятикратному розмірі прожиткового мінімуму (зараз це 51,3 тис. грн) – при народженні дитини, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

Ідею про збільшення виплати при народженні дитини можуть відкласти. Причина – відсутність у країни необхідних на це коштів. Про це в ефірі телемарафону повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Подібні ініціативи надзвичайно важливі, їх потрібно обробити з погляду джерела фінансування. Сьогодні кожна гривня, зароблена українським бюджетом, йде на підтримку Сил безпеки та оборони. Якщо ми зможемо залучати додаткові кошти від партнерів на ці цілі, це буде чудово і працюватимемо з Мінфіном, щоб мотивувати молоді українські сім'ї заводити якнайбільше дітей", – сказав Шмигаль.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк