15.03.2024, 21:07

Україна очікує отримати перші транші від МВФ та ЄС наступного тижня - Шмигаль

Марина Гончар | Всі новини автора
шмыгаль

Наступного тижня Україна очікує отримати перші транші від МВФ та ЄС для покриття дефіциту державного бюджету та підтримки силових структур, соціальних виплат та пенсій.

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в ефірі телемарафону, передає Час Пік.

"Ми працюємо з партнерами, щоб залучити всі необхідні кошти для покриття дефіциту державного бюджету. Нагадаю, кожна гривня, яку ми забрали до бюджету, йде на підтримку наших Сил безпеки та оборони. Власне соціальні платежі, гуманітарні платежі, пенсії оплачуються за підтримки наших партнерів. Це і програма МВФ. Цього року ми очікуємо отримати 5,6 млрд гривень від МВФ. Сподіваюся наступного тижня очікуємо на наступний транш", — сказав Шмигаль.

 

Він зазначив, що наступного тижня очікується перший транш від ЄС у рамках чотирирічної програми Ukraine Facility.

Раніше прем'єр-міністр повідомив, що витрати державного бюджету України значно перевищують доходи, тому Україна гостро потребує фінансової підтримки міжнародних партнерів.

Він зазначив, що за перші 2 місяці цього року до загального фонду державного бюджету надійшло 305 млрд грн податків та зборів, а також грантів від партнерів.

При цьому витрати за ці два місяці лише із загального фонду держбюджету становили 424 млрд грн.

"Тобто, попри те, що ми суттєво підвищили нашу фінансову самодостатність за два роки, ми все ще дуже потребуємо бюджетної підтримки з боку наших союзників", — наголосив Шмигаль.

Читайте також: Шольц, Макрон і Туск на зустрічі в Берліні погодили низку рішень щодо допомоги Україні: подробиці

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк