25.02.2024, 13:36

Стало відомо, кому й на скільки з 1 березня підвищать виплати після індексації пенсій

Стало известно, кому и на сколько с 1 марта повысят выплаты после индексации пенсий

З 1 березня відбудеться індексація пенсій для понад 10 млн українців. Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 23 лютого.

Завдяки індексації, для більш ніж 10 млн громадян України з 1 березня пенсії підвищаться на 8%. Про це ]]>повідомляє ]]>Міністерство соціальної політики, передає Час Пік.

"Розмір індексації обчислено на базі остаточних офіційних показників розвитку економіки у 2023 році: інфляція у розмірі 5,1%; зростання середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески - 7%. А отже, зростання пенсій перекриє зростання цін за 2023 рік", - йдеться у повідомленні Мінсоцполітики.

Середній прогнозний рівень зростання пенсій після індексації – 322 грн, розмір середньої пенсії в Україні зросте з 5 395 грн до 5 717 грн. 

З 1 березня будуть індексовані пенсії для:

  • 9,5 млн "цивільних" пенсіонерів, яким пенсію призначено на загальних підставах,
  • 596 тис. пенсіонерів силових відомств,
  • 97,8 тис. осіб, які отримують пенсію по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Крім того, з 1 березня будуть проіндексовані щомісячні страхові виплати для 161,4 тис. потерпілих та осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати у разі смерті потерпілого.

З 1 березня також буде проіндексовано на 8% пенсії 20,8 тис науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування. 

З 1 квітня відбудеться автоматичний перерахунок пенсій для 654 тис. працюючих пенсіонерів (з урахуванням їх оновленого страхового стажу).

У Мінсоцполітики наголосили, що Уряд запровадив тимчасові обмеження на максимальний розмір індексації пенсій. Розмір підвищення пенсії за результатами індексації буде обмежено 1,5 тис. грн для всіх отримувачів пенсій і страхових виплат, незалежно від категорії. При цьому, за будь-яких розрахунків, підвищення пенсій становитиме не менше, ніж 100 грн.

Читайте також: Пенсіонерам-ВПО можуть "заморозити" пенсії після 31 березня: що зробити, щоб не залишитися без виплат

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк