23.02.2024, 07:36

Питання виплат ВПО буде переглянуто: визначено категорію переселенців, яким планують підвищити виплати

Вопрос выплат ВПЛ будет пересмотрен

В Україні з 1 березня набудуть чинності нові правила надання грошової допомоги ВПО. Деякі категорії переселенців втратять грошову допомогу, а певна категорія ВПО зможе розраховувати на підвищення розміру виплат.

З 1 березня в Україні почнуть діяти нові правила фінансової допомоги внутрішньо переміщеним особам. Також буде проведено моніторинг ситуації для визначення реальної потреби ВПО. Про це віцепрем'єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук розповіла у бліц-інтерв'ю "]]>Новини.LIVE]]>", повідомляє Час Пік.

За словами Верещук, питання виплат ВПО буде переглянуто з метою оптимізації та для справедливого перерозподілу виділених коштів. Деякі категорії переселенців зможуть розраховувати на збільшення розміру виплат. Це переселенці з тимчасово окупованих регіонів, які сьогодні отримують 2-3 тис. грн.

"Ми зараз зводимо категорію тих, хто постраждали від збройної агресії, і розуміємо, що ця сума має бути більшою. І людина буде вибирати — чи вона хоче залишатися на виплатах ВПО, чи хоче перейти в іншу категорію осіб, як постраждалі від збройної агресії.

Там будуть на порядок більші суми. Наразі ця постанова лише формується, але частина людей, які виїхали із окупованих областей і отримують виплати як для ВПО, будуть переведені у категорію, що постраждали від збройної агресії. Очікуємо, що із березня таких осіб буде близько 300 тисяч", - сказала Верещук.

Хто продовжить отримувати виплати ВПО з 1 березня автоматично

Як ]]>роз'яснили ]]>у Мінсоцполітики з 1 березня виплати автоматично продовжуються ще на 6 місяців для категорій ВПО, які не мають можливості працювати, а саме:

  • для пенсіонерів, у яких станом на 1 січня 2024 року  розмір пенсії  не перевищує 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність);
  • осіб з інвалідністю I чи II групи, дітей з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворих дітей (детальний перелік – у постанові);
  • дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з  їх числа віком до 23 років, а також батьків-вихователів і прийомних батьків.

З 1 березня 2024 року виплати для ВПО буде продовжено для більшості нинішніх отримувачів виплат – тих ВПО, які належать до найбільш вразливих категорій громадян. 

Продовження виплат ВПО з 1 березня після подання нової заяви

Значна кількість ВПО також зможуть отримати продовження виплат ще на 6 місяців, після подання нової заяви на виплату допомоги. 

"Звертатись по перепризначення допомоги для ВПО з 1 березня родини можуть вже починаючи з 1 лютого 2024 року. Тим, хто відповідає критеріям Постанови, і  хто звернеться з новою заявою у лютому - березні 2024 допомога призначатиметься і виплачуватиметься, починаючи з 1 березня", - зазначили у Мінсоцполітики.

Умови продовження виплат на додаткові 6 місяців:

  • родини, розмір доходу в яких не перевищує 9 444 грн на одну особу (це дорівнює чотирьом прожитковим мінімумам для осіб, що втратили працездатність,  або, скажімо, 37 776 грн на родину з 4-х осіб);
  • родини, у яких є діти до 14 років, які не мають змоги відвідувати виховні та навчальні заклади або навчання відбувається в гібридному форматі (офлайн та онлайн), через що батьки не мають можливості працювати;
  • родини ВПО з дітьми до 14 років, які проживають в зоні активних чи можливих бойових дій. А також ті родини з дітьми до 14 років, які проживають в умовно безпечних регіонах України, але в цих населених пунктах немає можливості віддати дитину до дитячих садочків, а навчання в школі відбувається в форматі онлайн;
  • родини, у яких один з членів сім'ї доглядає за особою з інвалідністю I групи, або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або тяжко хворою дитиною (детальний перелік випадків буде оприлюднено додатково));
  • малолітнім дітям, які прибули без супроводу батьків;
  • вагітним жінкам (починаючи з 30 тижня вагітності).

Крім того, ВПО, які отримували допомогу та відмовилися від неї, або яких було знято з обліку як внутрішньо переміщених осіб через те, що такі особи повернулись до покинутого місця проживання,  але знову були змушені з нього виїхати, також зможуть знову звернутись за призначенням допомоги на проживання.

Таким чином, як зазначили у Мінсоцполітики, питання виплат ВПО буде переглянуто з метою оптимізації та для справедливого перерозподілу виділених коштів.

Читайте також:

Виплати ВПО: у Мінсоцполітики роз'яснили, кому не потрібно подавати заяву на продовження з 1 березня

Індексація пенсій: чи є гроші у держави для перерахунку пенсій й коли чекати на підвищення виплат

Пенсіонерам-ВПО можуть "заморозити" пенсії після 31 березня: що зробити, щоб не залишитися без виплат

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк