14.06.2023, 09:07

Для переселенців змінили умови погашення споживчих кредитів

Иллюстративное фото / Открытый источник

Верховна Рада України ухвалила закон про запровадження обов'язкової реструктуризації споживчих кредитів для ВПО та осіб, які проживають у зоні бойових дій.

Верховна Рада підтримала законопроєкти, які передбачають полегшення умов погашення окремих видів споживчих кредитів. Про це ]]>повідомив ]]>перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, передає Час Пік.

За законопроєкти ]]>№9051]]> та ]]>№9052]]> загалом проголосувало 264 та 256 народних депутатів.

Законопроєкт №9051 пропонує на період військового стану та протягом 30 днів після нього передбачити обов'язкову реструктуризацію споживчих кредитів для громадян, які перебувають на обліку як внутрішньо переміщені особи, які постійно проживають або виїхали з території, на якій ведуться (велися) бойові дії, або ТОТ і які не мають простроченої заборгованості станом на 23 лютого 2022 року.

Таким чином, переселенці, які не мають жодних інших доходів, крім державної та благодійної допомоги чи пенсії, зможуть до кінця війни та ще місяць після неї не платити за своїми споживчими кредитами. При цьому їм не нараховуватимуть жодних штрафних санкцій.

Законопроєкт №9052 передбачає зміни до пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України щодо особливостей нарахування відсотків за споживчими кредитами під час воєнного стану.

Дія законопроєктів поширюється на всі споживчі кредити, крім

  • вже реструктуризованих чи погашених,
  • взятих з метою придбання житла чи автомобіля,
  • які мають низьку річну відсоткову ставку.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться прем'єру нового епізоду анімаційного серіалу "Хробаки" під назвою "8 елемент". Серія присвячена великим надіям одного відомого всім царька, яким не судилося збутися.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк