02.06.2023, 08:40

В Україні запроваджують спецпенсії за особливі заслуги: кому призначені виплати

В Украине вводят спецпенсии за особые заслуги

В Україні з'являться спеціальні пенсії за особливі заслуги, які надаватимуться особам зі статусом борців за незалежність у XX столітті.

29 травня 2023 року у другому читанні та в цілому було прийнято законопроєкт ]]>№8032]]> "Про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (щодо борців за незалежність України у XX столітті)". "За" проголосувало 313 депутатів, ]]>повідомив ]]>нардеп Ярослав Железняк ("Голос"), передає Час Пік.

У пояснювальній записці до законопроєкту сказано, що через неналежну увагу до борців за незалежність України в ХХ столітті держава не веде впорядкований облік цих осіб, у тому числі й тих, хто був позбавлений волі за політичні та релігійні переконання.

"За орієнтовними оцінками кількість людей, які підпадають під певні законопроєктом критерії, що обчислюються десятками, максимум — декількома сотнями. Це число, на жаль, з кожним роком зменшується", - йдеться у документі.

Розмір пенсії встановлено на рівні двох прожиткових мінімумів особам, які втратили працездатність. Передбачається, що виплата підвищуватиметься щороку.

Статус одержувачів регулюється законами:

  • "Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у XX столітті", який було прийнято ще у 2015 році;
  • "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років" – йдеться про тих, хто зазнав репресій з політичних чи релігійних мотивів у формі позбавлення волі або примусового безпідставного поміщення здорової людини в психіатричну установу.

Усі ці особи мають бути реабілітовані у встановленому законом порядку.

"Політв’язні комуністичного режиму СРСР нарешті отримають пенсії за особливі заслуги перед Україною...

Ці люди, без яких ми б не мали сьогодні вільної України, і яких, на жаль, уже дуже мало залишилося серед нас, отримають надбавку до пенсії у розмірі 4.200 гривень на місяць з подальшою індексацією", – зазначив ініціатор закону про пенсії за особливі заслуги перед Україною історик та народний депутат Володимир В'ятрович ("Євросолідарність").

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться нову серію анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк