11.04.2023, 14:49

Ахметов ініціював арбітражний процес проти РФ за втрачені активи на Донбасі

Ринат Ахметов

Український бізнесмен Рінат Ахметов, як інвестор вимагатиме від росії компенсації всіх збитків, завданих йому внаслідок втручання у діяльність чи експропріації активів та інвестицій так званими "ДНР" та "ЛНР" під керівництвом чи контролем РФ у 2014-2017 роках.

Український бізнесмен Рінат Ахметов ініціює арбітраж проти РФ за захоплені активи в Донецькій та Луганській областях задля фінансування майбутньої відбудови України. Про це ]]>повідомила ]]>прес-служба холдингової компанії СКМ, повідомляє Час Пік.

о таких активів входять десятки підприємств видобувного, металургійного, енергетичного секторів, нерухомість, в тому числі "Єнакіївський металургійний завод", "ДТЕК Ровенькіантрацит", "ДТЕК Свердловантрацит", навчально-тренувальна база "Кірша" та "Донбас Арена", у будівництво якої було інвестовано понад 400 млн доларів.

Гроші, які відшкодує агресор, у майбутньому буде спрямовано на відновлення України.

"24 лютого 2022 року розпочалося широкомасштабне вторгнення російської армії в Україну. Але для мене, як і для багатьох українців, війна розпочалася 2014 року. Саме тоді росія вторглася на територію нашої країни, почала захоплювати найважливіші для нашої економіки підприємства та руйнувати нашу інфраструктуру. Моя позиція незмінна: ми добиватимемося справедливості всіма законними методами у всіх можливих інстанціях. Росія має понести покарання за свої злочини проти України та українців, відлік яких ведеться з 2014 року...

Справедливість має бути відновлена, і агресор має понести як фінансове, і кримінальне покарання. Відшкодовані кошти я вкладатиму у відновлення та будівництво нових підприємств, створення робочих місць та зростання економіки України.

Ми обов'язково відновимо нашу країну, у тому числі й наш, український Донбас, а «Донбас Арена» знову стане місцем щасливих зустрічей та яскравих емоцій", – сказав Рінат Ахметов.

Нагадаємо, у 2018 році група компаній ДТЕК, яка є енергетичним підрозділом холдингу SKM Ахметова, подала позов до Міжнародного арбітражного суду Гааги у зв'язку з втратою енергетичних активів ДТЕК в анексованому Криму.

У 2022 році український холдинг "Метінвест" Ахметова подав позови проти РФ до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з переліком активів, знищених або захоплених після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк