20.11.2020, 08:53

Як не втратити стаж і пенсію через карантин: міністр соцполітики прояснила ситуацію

Марина Началова | Всі новини автора
пенсионеры

Певна частина українців втратила доходи через карантин. Але існує також загроза втратити "дорогоцінні" місяці стажу, необхідні для нарахування пенсії.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна в ефірі каналу "Україна" розповіла, у кого є шанс не втратити страховий стаж при локдауні, передає Час Пік.

Лазебна нагадала, що навесні ФОПів звільнили від сплати ЄСВ на 2 місяці, але період, за який не було сплачено внески, все одно був зарахований до страхового стажу.

Також були програми часткового безробіття для роботодавців, які були змушені простоювати під час карантину. За словами Лазебної, в цій програмі є недолік: людям, які стали на облік по частковому безробіттю, не нараховували страховий стаж, але міністерство має намір це виправити.

"Потім вже проаналізували - а страховий стаж люди втратили, тобто допомогу людям дали, а страховий стаж їм не зарахували. Сьогодні це вже моє зобов'язання - застрахувати цих людей, тобто зробити програму соціального захисту зайнятих людей, які втратили роботу в карантин. Держава, центр зайнятості, їм дає гроші, а ми, Мінсоцполітики, їм зарахуємо стаж", - заявила Лазебна.

Міністр соцполітики підкреслила, що в березні вже буде рік з початку карантину. У той же час зараз дуже жорсткі вимоги до стажу в пенсійному законодавстві, і деякі українці можуть втратити цілий рік стажу в зв'язку з локдауном. Від цього може залежати, чи буде людина мати пенсію чи ні.

"Потрібно їм сказати: заспокойся, тобі цей рік все одно зарахується до стажу. Якщо це були роки з не найкращими зарплатами, що потягне твою майбутню пенсію вниз, ми їх виключимо з твого розрахунку", - сказала міністр.

Нагадаємо, мер Івано-Франківська видав плани уряду ввести повний карантин: названі дати.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк