20.07.2020, 17:45

Десятки років стажу та мізерна пенсія: українцям пояснили, як розраховуються виплати

Марина Началова | Всі новини автора
пенсия

Більшість українських пенсіонерів отримують маленькі пенсії, незважаючи на те, що чесно працювали більшу частину життя.

Скільки б громадянин не працював - 20, 30, 40, а то і більше років - солідний стаж ще не гарантія гідної пенсії, передає Час Пік.

В газету "Пенсійний кур'єр" звернулася за роз'ясненням читачка, яка вважає несправедливим те, що їй нарахували 1700 грн пенсії при стажі 23 роки.

Фахівці пояснили, що на розмір пенсії впливає як тривалість стажу, так і розмір зарплати, яку людина отримувала. Але зарплата все ж - першочерговий фактор, що впливає на розмір пенсії. До того ж коефіцієнт стажу був знижений з 1,5% до 1%.

Так, якщо заробіток у громадянина був невисокий, а пенсія призначена до 1 жовтня 2011 року, то за 20 років стажу пенсія повинна бути 1712 грн (з 01.07.2020) та додатково 3% за стаж понад 20 років.

Формула, за якою розраховують пенсії українців, виглядає наступним чином: середня зарплата в країні за останні 3 роки множиться на співвідношення зарплати громадянина до середньої, потім множиться на стаж в роках і знову множиться на коефіцієнт (1%).

Буває, що навіть 40 років стажу недостатньо для нарахування мінімальної пенсії, якщо зарплата у людини була низькою. У цьому випадку держава "дарує" пенсіонеру різницю, якої не вистачає до мінімалки. Так, з 1 квітня 2020 року для жінок зі стажем не менше 30 років, і чоловіків зі стажем не менше 35 років мінімальна пенсія має становити 2100 грн, а для громадян старше 80 років зі стажем не менше 20 років жінки і 25 років чоловіки - 2600 грн.

Нагадаємо, в Кабінеті міністрів обговорюють нові програми підвищення пенсій, які будуть реалізовані в наступному році.

]]>]]>Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении ]]>Час Пик]]>

Теги новин: