30.04.2024, 21:03

"Шуганули конкретно": Що відбувається на цвинтарях Лисичанська напередодні Великодня та чи реально прибрати на могилах рідних

кладбище

Напередодні Великодня лисичани традиційно відвідували цвинтарі, прибирали могили родичів. Але в окупації все по-іншому. Могили, якщо вони були не розгорнуті обстрілами, заростають травою. Навіть ті, хто можуть приїхати до Лисичанська, не завжди мають змогу відвідати цвинтар та вшанувати пам'ять своїх рідних.

Що відбувається на цвинтарях Лисичанська, чи можна зараз відвідати могили та навести лад перед Великоднем - розповість Час Пік.

"Влада" радить утриматися

Напередодні Великодня незаконна "влада" Лисичанська оприлюднила "рекомендацію" не відвідувати місцеві цвинтарі, оскільки там досі у великій кількості знаходяться вибухонебезпечні предмети. Відвідування кладовищ може скінчитися трагедією.

"На території міста, прилеглих сіл та селищ залишається досить велика кількість снарядів, що не розірвалися, а також "підлих" пасток у вигляді розтяжок та мін. Щоб уникнути нещасних випадків настійно рекомендуємо утриматися від відвідування місць поховання родичів та цвинтарів. Не наражайте на небезпеку себе і своїх близьких", - йдеться у повідомленні.

к

Ситуація зі слів очевидців

Незважаючи на заклики не відвідувати цвинтарі, люди все одно навідуються на могили родичів. Відомості часом бувають суперечливі. Наприклад, на центральний цвинтар потрапити можна. Але не всім "щастить". Войківський цвинтар та цвинтар на Березовому місцеві не відвідують.

Центральний цвинтар

Є свідчення про те, що центральний цвинтар охороняється, тож можуть не пустити. Але деякі стверджують, що потрапити все ж таки можна і "охорона" працює не завжди. Разом з тим, безпечним таке відвідування та прибирання назвати не можна.

"На центральному все посипано пелюстками і вхід заборонено. Висять плакати попередження та сторож не пропускає",

"У середу (ймовірно, 24 квітня - ред.) були біля сторожки. Шуганули конкретно. І листівки висять", - пишуть у мережі.

Є й ті, хто інформує про інше. З цього можна дійти невтішного висновку, що "раз у раз не доводиться". Цвинтар охороняється не завжди.

"Центральне особисто прочухав уздовж і впоперек. Все там нормально, люди прибирають",

"Про "шугають" не чув, на центральне ходять, прибирають",

"Звідки там сторож? Сторожка палицею підперта другий рік. Тиждень тому були, все нормально. Народ прибирає могилки",

"На центральному нікого не бачив. Ходили довго, знайшли, прибралися",

"Хоч йшов дощ, народ ходив і прибирав могилки. Проїзд вільний, сторожа в очі не бачили. Вибухів не чули... Ходять і прибирають. Тож не сійте паніку", - стверджують у мережі.

Войківський цвинтар та цвинтар на Березовому

Відвідування цих кладовищ пов'язане з високими ризиками. Періодично, в мережі з'являються оголошення про надання послуг по збиранню могил для тих, хто не може навести порядок. Якщо людина не в місті, то послуга сама по собі корисна. Ось тільки не на всі цвинтарі прибиральники погоджуються йти.

На запитання про те, чи прибирають на Березовому відповіді однозначні:

"Звичайно, ні! Туди потикатися страшно"

"Писали раніше, що ні".

Про ситуацію на Войківському цвинтарі інформації мало. З того, що фігурує в мережі, можна дійти висновку, що територія не охороняється. Теоретично, потрапити можна, але потрібно мати на увазі, що це небезпечно.

Лисичанськ та міни

Якщо врахувати, що розмінування як треба не проводилося навіть у межах міста, сподіватися на розмінування кладовищ не варто. Як повідомлялося раніше, у разі деокупації Лисичанськ ще довго залишатиметься небезпечним місцем через велику кількість вибухонебезпечних предметів, якими усіяна земля. Тому відвідування та прибирання кладовищ не скоро стане безпечним. І ризикувати здоров'ям та життям не варто.

Читайте також: Лисичанськ та Сєвєродонецьк - у вогні: пожежі знищують те, що дороге для людей, та "сліди"

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик