21.04.2024, 19:52

2000 гривень для ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного: що робити, якщо відмовили, та чи багатьом "щастить"

выплаты для переселенцев

З березня 2024 року багато переселенців залишилися без виплат на проживання. Навіть ті, кому допомога теоретично має бути надана, на практиці стикаються з проблемами під час оформлення. Деякі люди взагалі відмовляються подавати заявку на виплати.

Чи виникли у ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного проблеми з поданням заяви на продовження виплат на проживання та що робити у разі, якщо відмова здається необґрунтованою чи виникають додаткові питання - розповість Час Пік.

За 2000 гривень доведеться побігати та понервувати

Автоматично виплати від держави було продовжено лише деяким категоріям людей (пенсіонери, діти-сироти та інші). Більшість працездатних ВПО залишилися без допомоги. З одного боку, можливість подати заяву на продовження виплат є у всіх, але на практиці 2000 гривень продовжують отримувати небагато людей. Зокрема, судячи з повідомлень користувачів мережі, нерідко без виплат залишаються працюючі матері-одиначки. Хоча виживати цій категорії без свого житла та без додаткової допомоги складно. Не завжди виплати продовжують людям з інвалідністю, і переселенці часто не розуміють, у чому причина відмови. За твердженнями ВПО у юридичних чатах, заявки на продовження виплат не у 100% випадків обробляються у встановлений термін.

У Мінреінтеграції анонсували, що розмір виплат для ВПО буде переглянуто. Однак на сьогодні навіть для того, щоб отримати 2000 гривень, необхідно постаратися, зібрати багато документів, відвідати низку інстанцій (наприклад, стати на облік до Центру зайнятості або принести документ про постановку на облік з військкомату, що теж іноді вимагає УСЗН). Причини відмови у продовженні допомоги не завжди зрозумілі ВПО. У багатьох залишається "осад".

Куди звертатись, якщо є питання без відповідей

Юристи ]]>БФ "Право на захист"]]> рекомендують у разі виникнення питань звертатися до Міністерства соціальної політики за телефонами:

  • 0-800-50-27-57 - "гаряча лінія";
  • 0442898622, 0442897060 (з 9.00 до 18.00 у вихідні дзвінки не приймаються).

Крім того, можна залишити електронне звернення ]]>за посиланням.]]>

У разі протиправних дій з боку представників Управління соціального захисту населення слід звертатися до Національної соціальної сервісної служби України. Ця організація здійснює контроль за дотриманням вимог законодавства при наданні соціальної підтримки, забезпечує проведення планових та позапланових перевірок структурних підрозділів УСЗН.

Зв'язатися із співробітниками Національної соціальної сервісної служби України можна:

  • за телефоном - (044) 289-87-89;
  • поштою - вул. Еспланадна, 8/10, м. Київ, 01601;
  • електронною поштою - [email protected].

ВПО з міст "трикутника" часто отримують відмову

Переселенці з Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного, які взяли участь в опитуванні Час Пік у Facebook, своїми відповідями підтвердили, що у більшості випадків подання заяви на продовження виплат на проживання закінчується відмовою. 70% респондентів стверджують, що отримали відмову. 19% учасників опитування зазначили, що заявки взагалі не подавали. І це досить показовий відсоток. Лише 6% учасників опитування відповіли, що на сьогодні без проблем продовжують отримувати виплати.

Якщо врахувати, що йдеться лише про три невеликі населені пункти, то навіть важко уявити, скільки тисяч ВПО, які не обрали окупацію, залишилися ні з чим.

опрос

Читайте також: "Ви хочете людей пограбувати?": у жителів Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного забирають квартири та будинки за новим "законом"

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик